Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για το σύστημα Ψυχικής Υγείας

Δευτέρα 15 Ιουλίου2024:
Συμμετοχή στην καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα (07:00 μμ - 10:00 μμ) με πρωτοβουλία του Σωματείου Υποστήριξης του Έργου του 18 Άνω

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
Απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκέντρωση στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
 Συγκέντρωση του 18 ΑΝΩ στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο
και στη συναυλία στις 9 μ.μ.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί συμμετέχουμε στις Απεργιακές κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας


Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος καλεί τα μέλη του που εργάζονται στο τομέα της Υγείας και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων να συμμετέχουν στις  απεργιακές κινητοποιήσεις της 16ης Ιουλίου 2024 που αποφάσισαν 150 Ομοσπονδίες, Σωματεία και  φορείς από όλη τη χώρα στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του ΨΝΑ "Δαφνί" με βασικό αίτημα να μην κατατεθεί στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου το οποίο επιχειρεί να διαλύσει το Δημόσιο σύστημα υπηρεσιών και δομών στην ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις ωθώντας σε αδιέξοδο ψυχιατρικούς ασθενείς, εξαρτημένους και τις οικογένειές τους. Η ΠΟΕΔΗΝ καλύπτει τις κινητοποιήσεις με 5ωρη στάση εργασίας.

Συνάδελφοι,

Με το Σ/Ν που έχει τεθεί σε διαβούλευση από τη κυβέρνηση:

  • Επιχειρείται η «ολοκλήρωση» της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με το κλείσιμο των ΨΝΑ και ΨΝΘ χωρίς να έχουν αναπτυχθεί οι προβλεπόμενες δομές ψυχιατρικής αποκατάστασης και πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας.
  • Καταργείται η Τομεοποίηση, ως κορμός της οργανωτικής και θεραπευτικής παρέμβασης των Δομών Ψυχικής Υγείας και μεταφέρονται στις ΥΠΕ οι αντίστοιχες αρμοδιότητες σε ένα εκ προοιμίου αναποτελεσματικό και υδροκέφαλο μοντέλο που προβλέπεται να λειτουργήσει με μετακινήσεις οργανικών θέσεων (για ορισμένες ειδικότητες εθελοντικά) των δομών του ΕΣΥ υποβαθμίζοντάς το.
  • Δίνεται χώρος στον Ιδιωτικό Τομέα και τις ΜΚΟ για την ανάπτυξη δομών και προγραμμάτων με σοβαρές συνέπειες στην συνέχεια και την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται
  • Καταργεί την Επιστημονική και Θεραπευτική αυτοτέλεια των ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ,ΑΡΓΩ,ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, δηλαδή τα ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και, δημιουργώντας τον ΕΟΠΑΕ, επιχειρείται η επιστροφή στην ψυχιατρικο/βιοϊατρική προσέγγιση της εξάρτησης με έμφαση στην πολιτική της «μείωσης της βλάβης»
  • Καταργεί τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ αφού δε διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027
  • Επιχειρείται η ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως η «αποκλίνουσα» συμπεριφορά ανηλίκων και η «αξιόποινη» συμπεριφορά ενηλίκων με τη δυνατότητα ίδρυσης αντίστοιχων ψυχιατρικών δομών. Σε ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας δραματικά υποστελεχωμένο χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία, στις Δημοτικές Κοινωνικές Υπηρεσίες, χωρίς οργανωμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής φροντίδας της οικογένειας, με αποδυναμωμένες τις υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής, η «αποκλίνουσα» συμπεριφορά ανηλίκων και ενηλίκων αντιμετωπίζεται ως αρρώστια και η ψυχιατρική «αναμόρφωση» παρουσιάζεται ως λύση.


Διεκδικούμε

  • Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας με δυνατότητα πρόσβασης για όλους, ανεξάρτητα από οικονομική/ασφαλιστική κατάσταση.
  • Ανάπτυξη δημόσιων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας των πολιτών στην κοινότητα.
  • Επαρκή στελέχωση των υπαρχουσών δομών ψυχικής υγείας με μόνιμο προσωπικό από όλες τις ειδικότητες που εξασφαλίζουν ολιστική προσέγγιση
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών λειτουργών ως ισότιμων μελών της θεραπευτικής ομάδας και την αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση ψυχικά νοσούντων και εξαρτημένων
  • Πλουραλισμό στην αντιμετώπιση της εξάρτησης σύμφωνα με σύγχρονες προσεγγίσεις, ενίσχυση «στεγνών» προγραμμάτων με δικαίωμα επιλογής στη θεραπεία για τους εξαρτημένους.
  • Ολιστική προσέγγιση της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων που λαμβάνει υπόψη, εκτός από τις ιατρικές ανάγκες, τις ανάγκες για κοινωνική αποκατάσταση, την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικοί ασθενείς και εξαρτημένοι

Ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών στην κοινότητα και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες (δήμων, νοσοκομείων, κέντρων υγείας, δομών ψυχικής υγείας, σχολείων, υπηρεσιών επιμελητών ανηλίκων και επιμελητών κοινωνικής αρωγής) με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων

Συμμετέχουμε :

Δευτέρα 15 Ιουλίου2024: Συμμετοχή στην καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα (07:00 μμ - 10:00 μμ) με πρωτοβουλία του Σωματείου Υποστήριξης του Έργου του 18 Άνω

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024: Πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκέντρωση στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ (καλύπτεται με τάση εργασίας  7:00πμ - 3:00μμ από την ΠΟΕΔΗΝ)

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024: Συγκέντρωση του 18 ΑΝΩ στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο και στη συναυλία στις 9 μ.μ.


Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2024


Εν έτει 2024 και στην Ελλάδα τα αυτονόητα δεν θεωρούνται δεδομένα. Οι κυβερνητικές πολιτικές της φτωχοποίησης και της λιτότητας έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα σημαντικούς τομείς, με το ύψιστο ανθρώπινο αγαθό της δημόσιας υγείας να αποτελεί στις μέρες μας είδος προς εκμετάλλευση και εξαφάνιση.

Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ, διατρανώνει την στήριξη του στον δίκαιο αγώνα του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας, την άμεση στελέχωσή του με επιστημονικές ειδικότητες, οι οποίες δεν υπάρχουν ή τείνουν να εκλείψουν, μεταξύ αυτών και του/της Κοινωνικού/ής Λειτουργού, κατάσταση η οποία διαιωνίζεται, οδηγώντας στην επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων που καλούνται να ανταποκριθούν σε υπέρογκες για τις δυνάμεις του εργασιακές απαιτήσεις, με το ίδρυμα υγειονομικής φροντίδας να «βαδίζει» με μαθηματική ακρίβεια σε οριστική διάλυση, εις βάρος των πολιτών του Νομού Σερρών που υποχρεώνονται να πληρώνουν πανάκριβα για υπηρεσίες υγείας σε ιδιώτες.

Επισημαίνεται ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης της Κοινωνικής Υπηρεσίας οι ασθενείς και οι οικείοι τους στερούνται σημαντικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, συμβουλευτικής,πληροφόρησης και διασύνδεσης.

Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ καλεί όλα τα μέλη του που κατοικούν στις Σέρρες να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 18ης Ιουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών.


Εκ του Περιφερειακού Συμβουλίου του Π.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ


Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΠΤ Στερεάς Ελλάδας του ΣΚΛΕ, την οποία αποτελούσαν ο Πρόεδρος Δ. Βάντσης και η Αντιπρόεδρος Α. Μπράνη, επισκέφθηκε το Δήμο Θηβαίων και συζήτησε με τον Αντιδήμαρχο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Θωμά Καταπόδη. Εστίασαν σε ζητήματα στελέχωσης υπηρεσιών, προκηρύξεων θέσεων κοινωνικών λειτουργών (τόσο ΠΕ όσο και ΤΕ), ανάληψης θέσεων ευθύνης από ΤΕ Κοινωνικές Λειτουργούς. Επίσης έγινε μια αρχική διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας. Η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη προθυμία ανταπόκρισης σε ζητήματα συνεργασίας και πολύ καλή διάθεση σε όλα τα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Θηβαίων και συζήτηση με την προϊστάμενη κοινωνική λειτουργό κα. Παν. Μπαρόνη με την οποία εστιάσαμε στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του επαγγέλματος και τις αυξανόμενες υποχρεώσεις και όγκο εργασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Τέλος συμφωνήθηκε η οργάνωση δράσης σε συνεργασία με το Δήμο και την Κοινωνική Υπηρεσία εντός του τρέχοντος έτους.


Το Σάββατο και την Κυριακή 6 και 7 Ιουλίου 2024 έλαβε χώρα βιωματικό εργαστήριο με θέμα ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητα και Κοινωνική Εργασία που οργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Στερεάς Ελλάδας και ο Σύλλογος Ατόμων, Οικογενειών και Φίλων ΛΟΑΤΚΙ+ Ημαθίας reSPECTRUM και το οποίο κινήθηκε στους παρακάτω άξονες:

1.    ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογία
2.    Δειρεύνηση προσωπικών στάσεων - αναστοχασμός
3.    Προτάσεις συμπεριληπτικής επαγγελματικής πρακτικής

Καθώς υπήρξαν πολύ περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής στο βιωματικό αυτό εργαστήριο, εξετάζεται το ενδεχομένο επανάληψής του σε μεταγενέστερο χρόνο.


Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 έλαβε χώρα ημερίδα την οποία συνδιοργάνωσαν το Περιφερειακό Τμήμα Στερεάς Ελλάδας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας  με θέμα: “Φιλική προς το παιδί δικαιοσύνη” υπό την αιγίδα της Περρφέρειας Στερεάς Ελλάδος και του Δήμου Λαμιέων. Η ημερίδα διεξήχθη στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ι Μητρόπολης Φθιώτιδας και το παρόν έδωσαν αρκετοί πολίτες αλλά και επίσημοι μεταξύ των οποίων  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Συμεών, ο υπουργός Μεταφορών κ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούρας, ο πρώην υπουργός κ. Οικονόμου, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Παπαϊωάννου αλλά και το Μέλος του ΔΣ του ΣΚΛΕ Νίκος Ζέρβας.

Στην ημερίδα αυτή συζητήθηκαν ζητήματα που είχαν να κάνουν με το παιδί στη μέση ενός δικαστικού αγώνα διαζυγίου των γονέων του, το παιδί θύμα και δράστη και το παιδί σε καθεστός μετανάστευσης από μια πλειάδα εκλεκτών εισηγητών και εισηγητριών όπως η κ.Ξένη Δημητρίου Εισαγγελέας Αρείου Πάγου επί τιμη, Παναγιώτης Κατσικερός Εφέτης Αθηνών, Αθανάσιο Δουζένης καθηγητής Ψυχιατρική/Ψυχιατροδκαστικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τ. Διευθυντής Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, Βασίλειο Παπακώστας, Ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Κωνσταντίνο Πανάγο, Δρ Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ,  Αφροδίτη Μαλλούχου Κοινωνική Λειτουργό/ Επιμελήτρια Ανηλίκων, Δρ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υπουργείου Δικαιοσύνης, Σεβη Οικονόμου Κοινωνική Λειτουργό προϊσταμένη των σπιτιών του Παιδιού  Πειραιά, Αγάπη, Χουζουράκη, Δικηγόρος, Υπεύθυνη Συνηγορίας για το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες-Νομική Υπηρεσία. Δήμητρα Γεωργογιάννη, κοινωνική λειτουργός στο ΚΕΔΑΣΥ Α’ Αθήνας, εργαζόμενη επί σειρά ετών σε ξενώνα ημιελεύθερης διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων, Μπάκα Γιάννα, Κοινωνική Λειτουργό-Επιμελήτρια Ανηλίκων.

Στο επισυναπτόμενο αρχείο φωτογραφίες από την εκδήλωση


Στο Europride 2024 που φιλοξενήθηκε φέτος στην πόλη της Θεσσαλονίκης συμμετείχε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, θέλοντας να προάγει με τον τρόπο αυτό την ορατότητα και την ισότητα των ατόμων που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και δίνοντας το μήνυμα για μια συμπεριληπτική κοινωνία.

Οι δράσεις του Περιφερειακού Τμήματος περιλάμβαναν συμμετοχή στο Europride fair από τις 27/06/2024 έως τις 29/06/2024, στο πάρκο Ξαρχάκου, με περίπτερο ενημέρωσης του κοινού για τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, το επάγγελμα και τις διεκδικήσεις των Κοινωνικών Λειτουργών αλλά και επίσημη εκπροσώπηση του Π.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας την ημέρα της παρέλασης στις 29/06/2024. Επιπλέον, στις επιμέρους δράσεις του Περιφερειακού Τμήματος ήταν η ενημέρωση των διεμφυλικών ατόμων για ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης από τις εργασιακές συμβούλους και μέλη του Π.Τ. Σερέτη Κυπαρισσούλα και Καραστέργιου Κατερίνα, αλλά και βιωματικές ασκήσεις προς το γενικό πληθυσμό με στόχο την κατανόηση και την ανάδειξη υποθέσεων, προκαταλήψεων και της αξίας της ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητας από την Κυριακή Πολίτη, Κοινωνική Λειτουργό, Νίκο Χατζάκη, Κοινωνικό Λειτουργό και την Ψυχολόγο Άρτεμις Χριστοδούλου.

Το Europride που διοργανώθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης είχε ως σλόγκαν την επιμονή, την πρόοδο και την ευημερία. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί οφείλουμε επιμένοντας να χτίζουμε μια καλύτερη κοινωνία, προοδευτικότητας, χωρίς αποκλεισμούς, με ισότητα και ευημερία για όλους τους πολίτες. Η ανάπτυξη ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ενταξιακού περιβάλλοντος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας, ευαίσθητης ως προς το φύλο, την ταυτότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, χωρίς διακρίσεις, που προάγει την έμφυλη ποικιλομορφία και την οικοδόμηση μία κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς.

Εκ του Περιφερειακού Τμήματος     Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ


Το Περιφερειακό Τμήμα  Αττικής του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) με αφορμή τη δίκη της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου»  υπενθυμίζει  την πάγια θέση του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ότι η χώρα χρειάζεται ένα Εθνικό και Δημόσιο  Σύστημα Παιδικής Προστασίας που θα έχει ως βασικό σκοπό την κοινωνική φροντίδα του παιδιού και των γονέων στο φυσικό περιβάλλον τους, στην οικογένειά τους, στο σπίτι τους, ένα Σύστημα Παιδικής Προστασίας, υποστηριζόμενο από ένα συντονιστικό φορέα με άξονες τη διεπιστημονικότητα, τα εμπεριστατωμένα πρωτόκολλα εργασίας και τα εξατομικευμένα σχέδια θεραπευτικών παρεμβάσεων που θα υποστηρίζει τα παιδιά και τους γονείς και θα προστατεύει τα δικαιώματα τους

και καλεί τα μέλη του να δώσουν συμβολικά, το παρών στη δικάσιμο της Παρασκευής 12 Ιουλίου 2024, στα Δικαστήρια Ευέλπιδων (κτίριο 9, αίθουσα 5, στις 09:00), στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια των παιδιών με ιδρυματική εμπειρία να μιλήσουν ανοικτά για αυτή και να ενημερώσουν την πολιτεία και την κοινωνία.
(Ραντεβού στις 8:45 έξω από το κτίριο 9 στα Δικαστήρια Ευελπίδων)

Ο ΣΚΛΕ και τα Περιφερειακά του Τμήματα συμμετέχουν  και παρεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο για τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού κατά τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, όπως επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κράτος στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με το Ν.2101 (Φ.Ε.Κ Α΄,192).

Δυστυχώς, έως σήμερα η παιδική προστασία ή το σύστημα παιδικής προστασίας ταυτίζεται με την ιδρυματική προστασία. Δυστυχώς, έως σήμερα, χρειάζεται αγώνας για να αντιληφθούμε όλοι μας ότι η ιδρυματική προστασία δε συμβάλλει στην προστασία,  τη φροντίδα και την  καλή ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού.

Ο ΣΚΛΕ ήταν από τους πρώτους φορείς που αντέδρασαν άμεσα στην Υπουργική Απόφαση για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας από τα Ν.Π.Ι.Δ προτάσσοντας τη βασική θέση ότι «η υπουργική απόφαση στο σύνολό της χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια θεσμικών προβλέψεων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και επαναφέρει πρότυπα παρελθούσης παιδικής προστασίας που η επιστημονική κοινότητα έχει καταδικάσει και συνδέσει με βλαπτικές επιπτώσεις και επαναθυματοποίηση  ήδη τραυματισμένων ψυχοκοινωνικά παιδιών».

Η παραμονή παιδιών σε ιδρύματα έστω και μια μέρα είναι κακοποιητική από μόνη της όποιες και αν είναι οι προδιαγραφές τους.

Εκ του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ΣΚΛΕ

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την τροποποίηση του  άρθρου 8 του Ν. 3090/2002,  που είναι δυνατό να  επηρεάσει την ενημέρωση του κοινού για τη δίκη μέσω του Kivotos Trial Watch, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη  η φυσική μας παρουσία.


Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος γνωστοποίησε τη θέση του σχετικά με το νομοσχέδιο (στην πρώτη του μορφή και πολλούς μήνες πριν τεθεί στην πρόσφατη διαβούλευση), επισημαίνοντας ότι κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών, ζητώντας την άμεση απόσυρση του και καλώντας τα μέλη του να συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις και δράσεις των σωματείων εργαζομένων των φορέων που πλήττονταν. (σχετικό δελτίο τύπου https://tinyurl.com/5n7hxxzr).

Παράλληλα μέλη του ΔΣ του ΣΚΛΕ συμμετείχαν σε δράσεις φορέων σχετικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, με πιο εμβληματική το Ανοικτό Συνέδριο Φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 10 Δεκεμβρίου 2023, όπου εκπρόσωπός του ήταν εισηγητής στο τραπέζι των επιστημονικών ενώσεων που συνδέονται διεπιστημονικά με την απεξάρτηση, την κοινωνική επανένταξη και την πρόληψη της χρήσης ουσιών.

Οι θέσεις του ΣΚΛΕ πηγάζουν από τα μέλη του οργανωμένα και μέσα από τη λειτουργία θεματικών επιτροπών. Τις επόμενες μέρες καλούμαστε όλοι και όλες, μέλη του ΣΚΛΕ, να συνεισφέρουμε στην τελική διαμόρφωση του κειμένου που θα κατατεθεί στη διαβούλευση και να αποφασίσουμε τις δράσεις μας για τη διεκδίκηση των θέσεων μας.

Ο ΣΚΛΕ θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας διαβούλευσης αναφορικά με το νομοσχέδιο αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στο πλαίσιο των θεσμικών επιτροπών και της σχετικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» δεν έρχεται, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ως κεραυνός εν αιθρία καθώς από το φθινόπωρο του 2023 που κυκλοφόρησε σε διαρροή η πρώτη έκδοσή του, που τοποθετούσε τους Κοινωνικούς Λειτουργούς στη διοικητική υπηρεσία, το ΔΣ του ΣΚΛΕ προκάλεσε την άμεση συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας (σχετικό δελτίο τύπου: https://tinyurl.com/mvpnkuzm) με αποτέλεσμα στα επόμενα σχέδια, που διέρρευσαν, την ορθή διατύπωση της επίμαχης διάταξης και την τοποθέτηση των Κοινωνικών Λειτουργών σε τμήμα στη Δ/νση Ιατρικής Ψυχικής Υγείας καθώς και τη συμμετοχή τους στα επιστημονικά συμβούλια.

Σε συνέχεια της εν λόγω συνάντησης απεστάλη επιστολή στον Υφυπουργό Υγείας (επισυναπτόμενη στην ανάρτηση: https://tinyurl.com/a8cktzu4) όπου ο ΣΚΛΕ αναφέρθηκε στον επιστημονικό ρόλο των Κοινωνικών Λειτουργών στην Ψυχική Υγεία και ως βασικό επάγγελμα ψυχικής υγείας στη θεραπεία, στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και στην προστασία των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και θεραπείας της εξάρτησης, εξέφρασε προβληματισμούς για την επικείμενη νομοθεσία σχετικά με την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και περιέγραψε τις βασικές αρχές που πρέπει να υπηρετεί ένα σύστημα ψυχικής υγείας.

Συνάδελφοι, ισσες,
Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας για δημόσιες, δωρεάν, επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω συρρίκνωσης και απορρύθμισης του δημοσίου συστήματος ψυχικής υγείας.

Εκ του ΔΣ του ΣΚΛΕ


Το Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) ολοκλήρωσε σήμερα 14-6-2024, ένα πρώτο  κύκλο παρεμβάσεων, επαφών και συναντήσεων  με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Πελοποννήσου, επισκεπτόμενο  την περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων για την ανάδειξη του ρόλου των  Κοινωνικών Λειτουργών στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής καθώς και των ανεπαρκειών του συστήματος Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Άργους –Μυκηνών κο Καμπόσο, το δήμαρχο του δήμου Ναυπλιέων κ. Ορφανό  και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Δικαίο, ενώ επισκέφθηκε και την υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και  Κοινωνικής Αρωγής στο  Ναύπλιο.

Η συζήτηση με τους παραπάνω φορείς στους οποίους παραδώσαμε και σχετικά υπομνήματα, επικεντρώθηκε στην μεγάλη έλλειψη Κοινωνικών Λειτουργών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες  των Δήμων που  παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας, στην εκπαίδευση, στα Πρωτοδικεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και στις κοινωνικές υπηρεσίες  των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Σε όλους τους τομείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας καταγράφονται από τις χαμηλότερες αναλογίες  Κ.Λ. ανά ωφελούμενο.
Τα δεδομένα  υπερβαίνουν παντού, κατά πολύ τόσο τα Ευρωπαϊκά όσο και τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα με δραματικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του Κράτους Πρόνοιας. Τα μέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται και αξίζουν.

 Σε μια περίοδο όπου γεγονότα έμφυλης  βίας, κακοποίησης παιδιών, σχολικού εκφοβισμού και βίας  των ανηλίκων βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας η πρόληψη και  έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών προϋποθέτει στελέχωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό καθώς και τη δημιουργία  νέων  δομών για την προστασία των ευάλωτων πολιτών, που βρίσκονται σε κίνδυνο, με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και του νέου ΕΣΠΑ.

Τέλος, ζητήσαμε από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσουν πιέσεις στα κέντρα λήψης των αποφάσεων,  ώστε η  επίσημη Πολιτεία με επείγουσες διαδικασίες να προχωρήσει σε προσλήψεις  μόνιμων Κοινωνικών Λειτουργών και τη μονιμοποίηση των Συμβασιούχων  των Κέντρων Κοινότητας και των Δομών Καταπολέμησης της Φτώχειας, των συμβασιούχων στον ΕΟΔΥ και όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν κενά σε όλο το σύστημα κοινωνικής φροντίδας, ενώ στους υπό διαμόρφωση Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)  να υπάρχει πρόβλεψη για την σύσταση  οργανικών θέσεων κοινωνικών λειτουργών, ενώ στη Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής να υπάρχει ξεχωριστό τμήμα για την Οικογένεια και το Παιδί.

Εκ του Περιφερειακού Συμβουλίου


Επέκταση επιδόματος μητρότητας στις αναπληρώτριες ΠΕ 30 και ΠΕ 87.06 Κοινωνικούς Λειτουργούς, ζητά με παρέμβασή του προς τα συναρμόδια υπουργεία ο ΣΚΛΕ

Οι  κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται ως αναπληρώτριες σε δομές εκπαίδευσης με κωδικό ΠΕ 30 και ΠΕ87.06, με ορισμένου χρόνου συμβάσεις και μέλη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, βιώνουν κατάφωρη αδικία με τον αποκλεισμό τους από τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η διαδικασία αφορά στη χορήγηση επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) στις άμεσα μισθωτές ασφαλισμένες του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για 119 ημέρες συνολικά, 56 ημέρες πριν τον τοκετό και 63 ημέρες μετά τον τοκετό, εφόσον απέχουν από την εργασία τους και έχουν πραγματοποιήσει 200 ημέρες ασφάλισης τα δύο προηγούμενα χρόνια πριν τον τοκετό.

Πρόσφατα μάλιστα, εκδόθηκε η ΚΥΑ για την "Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες του άρθρου 151 του ν. 5078/2023 (Α’ 211), (ΦΕΚ Β’ 2293/18-4-2024), αφήνοντας όμως πάλι σε νομοθετικό κενό την πρόβλεψη για τη χορήγηση του επιδόματος στις απασχολούμενες των κλάδων των αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ στον χώρο της εκπαίδευσης (γενική εκπαίδευση και ειδική αγωγή), γεγονός που ενισχύει την άνιση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων μητέρων ως προς την οικονομική τους ενίσχυση στη μητρότητα.

Αναφέρει ο ΣΚΛΕ ότι αυτό το καθεστώς ανισότητας έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα που η Πολιτεία προσανατολίζεται να λάβει για την υποστήριξη της δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής και ως εκ τούτου, αιτούμαστε την επανεξέταση των δικαιολογητικών και των προϋποθέσεων χορήγησής του, συμπεριλαμβάνοντας σε νέα διορθωτική απόφαση και τις αναπληρώτριες εργαζόμενες των κλάδων στην εκπαίδευση.

 

Συνημμένα το πλήρες έγγραφο παρέμβασης

Εκ του ΔΣ ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ


Σελίδα 1 από 41

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
ΣΚΛΕ και Τμήματος  Κοινωνικής Εργασίας ΠΑΔΑ


«ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Γίνετε μέλος του ΣΚΛΕ

Εγγραφείτε ηλεκτρονικά στο ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ

Διεθνής Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.