- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ανακοινώσεις Συλλόγου
- Δημοσιεύθηκε : 22 Δεκεμβρίου 2011
- Εμφανίσεις: 10003
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην εγκύκλιο με αριθμό ΠΟΛ 1244/1-12-2011 που αφορά στην «Παροχή Οδηγιών και Διευκρινήσεων για την εφαρμογή του Άρθρου 53 του Νόμου 4024/201, περί εκτάκτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, προβλεπόταν η συμμετοχή Κοινωνικού Λειτουργού του Δήμου όπου εδρεύει η αρμόδια ΔΟΥ στην τριμελή επιτροπή που θα είχε σαν αρμοδιότητα την εφαρμογή των προβλέψεων για μειωμένο συντελεστή, την αναστολή διακοπής της ηλεκτροδότησης και την πληρωμή του τέλους σε δόσεις. Στη συνέχεια με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 262/Α/2011) ανατέθηκε αποκλειστικά στον Προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ η διαπίστωση των μειονεκτικών κοινωνικών συνθηκών.
Η οριζόντια επιβολή του συγκεκριμένου τέλους και η σύνδεση του με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί κοινωνικά άδικη πράξη, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές ενός κράτους δικαίου, που επιδιώκει την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και εγγυάται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για όλες τους πολίτες του στο Σύνταγμα του.
Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν την απαρχή του Κράτους Δικαίου και περιλαμβάνουν: «όλα εκείνα τα δικαιώματα που είναι έμφυτα στον άνθρωπο και χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατόν να ζήσει. Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι όλα εκείνα που επιτρέπουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και την ικανοποίηση των εμφύτων αναγκών του» (ΟΗΕ 1985).
Στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΟΗΕ, 1948) περιλαμβάνονται:
· Το δικαίωμα στην κοινωνική προστασία και στην ικανοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων του για την αξιοπρέπειά του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. (Άρθρο 22),
· Το δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένεια του υγεία και ευημερία, και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες ( Άρθρο 25).
Το Ελληνικό Κράτος, που για την διασφάλιση των δικαιωμάτων προβλέπει στο Σύνταγμα των Ελλήνων: «Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του κράτους» (Άρθρο 25).
Η Κοινωνική Εργασία ως επιστήμη θεμελιώνεται στα ανθρωπιστικά και δημοκρατικά ιδεώδη. Οι αξίες της βασίζονται στο σεβασμό της ισότητας, της αξίας και της προσωπικότητας όλων των ανθρώπων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν το κίνητρο και τις βασικές αρχές για την κοινωνική εργασία. Με αλληλεγγύη σε εκείνους που μειονεκτούν, οι επαγγελματίας Κοινωνικός Λειτουργός προσπαθεί να προασπίζει τα βασικά τους δικαιώματα, να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και επιδιώκει την με κάθε τρόπο υποστήριξη των ευάλωτων ανθρώπων με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής τους ένταξης.
Σε όλο τον κόσμο, οι Κοινωνικός Λειτουργός δεν μένει παρατηρητής, δεν προσεγγίζει μόνο θεωρητικά τις καταστάσεις αλλά παρεμβαίνει παντού και με κάθε τρόπο. Βρίσκεται παντού: σε φυλακές, σε καταυλισμούς προσφύγων, σε καταστάσεις καταστροφών, σε ανθρωπιστικές αποστολές, σε απολυταρχικά καθεστώτα, σε πολεμικές συγκρούσεις, σε κάθε κατάσταση βαθιάς ανισότητας, καταπίεσης, εκμετάλλευσης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με κίνδυνο ακόμα και της ζωής του, με πρώτο καθήκον να αποκαλύψει τις παραβιάσεις και τις αδικίες, να παρέμβει για την προστασία δικαιωμάτων και να οργανώσει τη διεκδίκηση τους.
Σήμερα στην Ελλάδα που η βαθιά οικονομική ύφεση έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνα το παραδοσιακά ασθενέστερα και πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας αλλά και νέες ομάδες του πληθυσμού που εξωθούνται στα όρια της επιβίωσης, δοκιμάζοντας τα όρια της κοινωνικής συνοχής.
Μένοντας αβοήθητοι από το υπάρχον σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, τα μέλη παλιών και νέων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, απευθύνονται στον Κοινωνικό Λειτουργό προσβλέποντας από αυτόν υποστήριξη και βοήθεια.
Σε αυτές τις συνθήκες, ο διεκδικητικός ρόλος της Κοινωνικής Εργασίας για κοινωνική αλλαγή, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική πρόνοια γίνεται πιο επίκαιρος από ποτέ.
Η θέση του Κοινωνικού Λειτουργού είναι δίπλα στον πολίτη, όπου και αν αυτός βρίσκεται, στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των τραγικών κοινωνικών συνεπειών της οικονομικής. Καθήκον του είναι να αναδείξει επιστημονικά τις νέες κοινωνικές ανάγκες, τις νέες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να απαιτήσει και να διεκδικήσει μαζί με τους πολίτες την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία τους από τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να διασφαλίσει τα δικαιώματα τους.
Η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι μειονεκτικές κοινωνικές συνθήκες, που αναφέρονται στην εγκύκλιο, δεν μπορεί να επικεντρώνονται κυρίως και αποκλειστικά σε ζητήματα που αφορούν στο εισόδημα και τους οικονομικούς πόρους, αλλά στο πολυδιάστατο χαρακτήρα των διαδικασιών και μηχανισμών που δημιουργούν τις συνθήκες αυτές.
Η διαπίστωση των συνθηκών αυτών δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο, και μάλιστα αποκλειστικό, του Προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ και πολύ περισσότερο «ηλεκτρονική διαδικασία» που περιορίζεται στην επεξεργασία φορολογικών στοιχείων περασμένων περιόδων που μάλιστα δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Αντίθετα η διαπίστωση όλων αυτών των καταστάσεων αποτελεί το πεδίο άσκησης επιστημονικού έργου του Κοινωνικού Λειτουργού και αποκλειστική αρμοδιότητα των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων της χώρας που πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και στον αυξημένο ρόλο που τους αποδόθηκε από το Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Στη σημερινή συγκυρία ο ΣΚΛΕ λέει:
· Καμία Διακοπή Ρεύματος σε κανένα πολίτη, γιατί αυτό αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα καθολικού χαρακτήρα,
· Εξατομικευμένη, δυναμική διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης στη βάση κριτηρίων που ανταποκρίνονται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες από Κοινωνικές Υπηρεσίες και όχι στη στατική, στείρα, διοικητική προσέγγισης τους στη βάση φορολογικών και εισοδηματικών στοιχείων,
· Άμεση ενίσχυση των Δομών Κοινωνικής Φροντίδας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων που αποτελούν σήμερα τους αποκλειστικούς φορείς του Κράτους για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, χωρίς όμως, να διαθέτουν το αντίστοιχο στελεχιακό δυναμικό και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.
O ΣΚΛΕ καλεί τα μέλη του:
· Να μείνουν πιστά στις βασικές αρχές του επαγγέλματος και της επιστήμης της Κοινωνικής Εργασίας για προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση της κοινωνικής δικαιοσύνης,
· Να παρεμβαίνουν με κάθε διαθέσιμο μέσο για την αποτροπή παραβιάσεων βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων,
· Να σταθούν στο πλάι των πολιτών, προσπαθώντας να τους υποστηρίξουν μέσω ελλειμματικών δομών και των διαρκώς συρρικνούμενων προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, στις άμεσες ανάγκες τους.
Για το Δ. Σ. |
|
Η Πρόεδρος |
Ο Γεν. Γραμματέας |
Ευαγγελία Χαλβατζά |
Γεώργιος Λουκάς |
Τηλέφωνα για επικοινωνία:
Λίτσα Χαλβατζά, Πρόεδρος ΔΣ ΣΚΛΕ: 6944221060
Αθανασίου Φυλλιώ, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΚΛΕ: 6972825478
Γεώργιος Λουκάς, Γ. Γραμματέας ΔΣ ΣΚΛΕ: 6974645081