Δελτίο τύπου: Συνάντηση Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος με κο Γ. Φλωρίδη, Υπουργό Δικαιοσύνης

Οκτωβρίου 16 2023

Συνάντηση  με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σχετικό αίτημα του Συνδέσμου. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου του ΣΚΛΕ  Τριανταφυλλιά  Αθανασίου, η Αντιπρόεδρος β΄ Όλγα Βερικάκη, ο Οργανωτικός γραμματέας Κων/νος Βαγιάτης, η Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, Αγγελική Ρουμελιώτου και το Μέλος  Έφη Θάνου. Επίσης συμμετείχαν εκ μέρους του Υπουργείου,  ο Εισαγγελέας,  κ. Ιωάννης Παναγόπουλος και εκ μέρους του ΣΚΛΕ, ο Νομικός του σύμβουλος, κ. Αλέξης Παραράς.

Τα θέματα  που ετέθησαν αφορούσαν το πάγιο αίτημα του ΣΚΛΕ σχετικά με τη θέσπιση διάταξης για το  ακαταδίωκτο των Κοινωνικών λειτουργών  για τις διαπιστώσεις τους ή τις προτάσεις τους στα πλαίσια διερεύνησης έρευνας συνθηκών διαβίωσης ανηλίκων κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Ακολούθως, ετέθησαν τα ζητήματα απορρήτου των εκθέσεων κοινωνικών ερευνών καθώς τούτο αποτελεί εχέγγυο για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων της εκάστοτε περίπτωσης αλλά και του επαγγελματία ώστε να επιτελέσει το έργο του.

Έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα σύστασης και λειτουργίας των Κοινωνικών Υπηρεσιών στα Πρωτοδικεία, οι οποίες είχαν θεσμοθετηθεί με τον Ν. 2447/1996, και θα μπορούσαν να  υποβοηθήσουν τη λειτουργία τόσο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών όσο και την ελάφρυνση του έργου των κοινωνικο-προνοιακών υπηρεσιών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες επωμίζονται αλλότρια καθήκοντα. Κυρίως μάλιστα θα δημιουργήσει το έδαφος για μια ολιστική προσέγγιση στα ζητήματα οικογενειακού δικαίου και διαχείρισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ή συγκρουσιακών διαζυγίων.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η δυσλειτουργία που υπάρχει στις υπηρεσίες «Τα Σπίτια του Παιδιού» οι οποίες προβλέφθηκαν με το ν. 4478/2017 και στελεχώθηκαν το 2019, κυρίως μέσω της κινητικότητας από στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην όμως η καθυστέρηση λειτουργίας τους δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα σε εξυπηρετούμενους και προσωπικό και διαιωνίζει το καθεστώς ελλιπούς προστασίας των παιδιών θυμάτων σοβαρών εγκλημάτων.

Στην ίδια κατεύθυνση ετέθη και το ζήτημα των δικαστικών συμπαραστάσεων, όπου τονίστηκε ότι υπάρχει πλέον επιτακτική η ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος δικαστικής συμπαράστασης καθώς δεν δημιουργήθηκαν οι προβλεπόμενες - από το Ν. 2447/1996 - δομές υποστήριξης του μέτρου με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ανατίθεται το συγκεκριμένο αντικείμενο σε εργαζόμενους των κοινωνικών υπηρεσιών (μονάδες ψυχικής υγείας), αντικείμενο που αφενός δεν εντάσσεται στην αποστολή και το θεσμικό ρόλο αυτών των υπηρεσιών και αφετέρου δεν συμβάλλει στην επαρκή υλοποίηση του μέτρου.

Στη συζήτηση ετέθη και η μεγάλη υποστελέχωση των  Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής καθώς το στελεχιακό τους δυναμικό απαρτίζεται και με κοινωνικούς λειτουργούς. Η χρόνια υποστελέχωση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης του έργου των υπηρεσιών και θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα λόγω των νέων δεδομένων όπως η  αύξηση των περιστατικών βίας τα οποία διαχειρίζονται οι Επιμελητές ανηλίκων αλλά και η προβλεπόμενη επαυξημένη ευθύνη των Επιμελητών κοινωνικής αρωγής με την  εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας  ως κύρια ποινή,  χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών.

Τέλος, τη συνάντηση απασχόλησε και το ζήτημα των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων καθώς οι περισσότερες εξ αυτών υπολειτουργούν ή παραμένουν κλειστές καίτοι θα μπορούσαν να εισφέρουν στον τομέα της παιδικής προστασίας και της φιλικής προς το παιδί δικαιοσύνης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και ο Υπουργός ήταν ενήμερος για τα ζητήματα αρμοδιότητάς του όπως αυτά ετέθησαν εκ μέρους του ΣΚΛΕ. Σχετικά με το ακαταδίωκτο ανέφερε  ότι, στο νέο και ήδη υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία, μεταξύ των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το ακαταδίωκτο  σε περιπτώσεις  αναφοράς  κακοποίησης /παραμέλησης  θα συμπεριληφθούν και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί.  Εκ μέρους του ΣΚΛΕ εκφράστηκε το αίτημα  να συμπεριληφθεί  και επιπλέον  διάταξη που θα αφορά, εν το συνόλω, το ακαταδίωκτο για τους συναδέλφους που εκτελούν κοινωνική έρευνα συνθηκών διαβίωσης έπειτα από εισαγγελική παραγγελία και όχι μόνο σε περιπτώσεις αναφοράς κακοποίησης /παραμέλησης. Στο εν λόγω αίτημα ο Υπουργός εξέφρασε κατ΄ αρχάς θετική στάση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προταθεί  λόγω αρμοδιότητας από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Σημειωτέο ότι ο ΣΚΛΕ έχει αποστείλει και στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλυτικό υπόμνημα και αιτιολογική έκθεση για το ακαταδίωκτο.  

Επίσης, εξέφρασε την θετική άποψή του για την ανάγκη στελέχωσης των σχετικών υπηρεσιών και δεσμεύτηκε πως θα διερευνήσει τους πιθανούς τρόπους. Τέλος, δήλωσε τη διαθεσιμότητα του για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα που άπτονται του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.