Δελτίο Τύπου για Συνάντηση εκπροσώπων ΔΣ ΣΚΛΕ με τον νέο Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Σεπτεμβρίου 27 2023

Την Πέμπτη 21/9/2023 στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου  του ΣΚΛΕ με τον νέο  Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Πρόδρομο Πύρρο. Εκ μέρους του  ΣΚΛΕ συμμετείχαν η Πρόεδρος Τριανταφυλλιά Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Λουκάς, ο Ταμίας Περικλής Τζιάρας και η Υπεύθυνη Διαδικτύου και Ηλεκτρονικών Εκδόσεων Αμαλία Γκώρου. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και η Δ/ντρια του γραφείου του Γ.Γ. κα. Στεφανία  Αθανασίου.

Στην συνάντηση τέθηκαν αφενός ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ και αφετέρου θεσμικές διεκδικήσεις  των Κοινωνικών Λειτουργών αλλά και ευρύτερα ζητήματα σχεδιασμού Κοινωνικής Πολιτικής και συμμετοχής του ΣΚΛΕ εκ του θεσμικού του ρόλου.

Συζητήθηκε η αναγκαιότητα υπαγωγής του ΝΠΔΔ Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος στο νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ ότι από πλευράς Γενικής Γραμματείας έχει προετοιμαστεί η διάταξη και αναμένεται η ένταξή της σε προσεχές νομοσχέδιο.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε για τις προτάσεις του ΣΚΛΕ σχετικά με τροποποιήσεις του Ν. 4488/2107 (ΜΕΡΟΣ Ε΄ «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» (ΣΚΛΕ)», που αφορούν σε θέματα όπως σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, ρύθμιση οφειλόμενων συνδρομών, απαλλαγή από  καταβολή οφειλών για εξαιρετικούς λόγους κ.ά. και ζητήθηκε το Υπουργείο να προχωρήσει στη νομοθέτηση τους.  Επ΄ αυτού υπήρξε κατανόηση των συγκεκριμένων προτάσεων και δέσμευση για παραπέρα διερεύνηση της δυνατότητας να τεθούν  ως διατάξεις προσεχούς νομοσχεδίου.

Τα μέλη του ΔΣ ενημερώθηκαν από το Γενικό Γραμματέα για το πεδίο αρμοδιοτήτων των τριών Γενικών Γραμματειών που λειτουργούν στο πλαίσιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας:

  • ΓΓ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
  • ΓΓ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • ΓΓ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Στη συνάντηση αναφέρθηκε διεξοδικά το θέμα της δραματικής υποστελέχωσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών και της μετάθεσης πολλών αντικειμένων άλλων Υπουργείων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες ΟΤΑ Α΄ Βαθμού με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά στην παροχή επείγουσας και πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Με έμφαση τονίστηκε, η ανάγκη πραγματοποίησης προσλήψεων 3800 μόνιμων Κοινωνικών Λειτουργών για τη στελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων της χώρας.

Ειδικά για τη στελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν πρόσφατα από τις φονικές πλημμύρες επιδόθηκε η καταγραφή των εργαζόμενων Κοινωνικών Λειτουργών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των οικείων Δήμων που πραγματοποιήθηκε από το ΠΤ ΣΚΛΕ Θεσσαλίας και επισημάνθηκε η ανάγκη πραγματοποίησης προσλήψεων με κατεπείγουσες διαδικασίες για την κάλυψη των  αναγκών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των κατοίκων τους,  όπου σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχε κεντρική Κοινωνική Υπηρεσία και σε άλλες ήταν στελεχωμένη με ένα Κοινωνικό Λειτουργό.

Στην ίδια κατεύθυνση από το ΔΣ του ΣΚΛΕ, επισημάνθηκε ότι τα Κέντρα Κοινότητας και οι άλλες Δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας που λειτουργούν στους Δήμους ως Προγράμματα του ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2025 αποτελούν βασικές δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να ενταχθούν άμεσα στους ΟΕΥ των Δήμων και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι.
Σε ότι αφορά τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών τονίστηκε η έλλειψη Κοινωνικών Λειτουργών  με συνέπεια να καταγράφονται τραγικά κενά σε τομείς όπως η παιδική προστασία, η υποστήριξη των ΑμεΑ  και ότι  οι εργαζόμενοι με συμβάσεις Covid καλύπτουν πάγιες διαρκείς ανάγκες των Υπηρεσιών τους και για αυτό θα πρέπει να παραταθούν οι συμβάσεις τους.

Επιπλέον συζητήθηκαν το πρόγραμμα Προσωπικός Βοηθός, οι δομές για τους μακροχρόνια πάσχοντες, οι προβλέψεις υποστήριξης της δικαιοπρακτικής ικανότητας (δικαστική συμπαράσταση), η ανταπόκριση των Δημόσιων Κοινωνικών Υπηρεσιών στις επιπτώσεις των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης.

Τέλος τα μέλη του ΔΣ ενημερώθηκαν για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδιασμού για τη μακροχρόνια φροντίδα και την υγιή γήρανση, ζητήματα τα οποία απασχολούν τους Κοινωνικούς Λειτουργούς , και υπάρχει διαχρονικά απουσία δομών και προσωπικού, θέματα  τα οποία στο πλαίσιο αρμοδιότητας του Γενικού Γραμματέα θα αποτελέσουν πεδίο και επόμενων συνεργασιών.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.