Λέμε «Όχι στην άνιση μεταχείριση των Κοινωνικών Λειτουργών της Χώρας».
Δεν δεχόμαστε τον αποκλεισμό μας από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, με αφορμή δημοσιεύματα και διαρροές του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τα οποία οι Κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, τα Κέντρα Κοινότητας και τα Παραρτήματα τους, οι Δομές Βασικών Αγαθών, τα ΚΑΠΗ, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Γυναικών, οι Δομές Αστέγων, τα ΚΗΦΗ, τα Κέντρα Πρόληψης οι Δομές για τις γυναίκες – θύματα βίας, τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.κα, δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στη νέα ΚΥΑ, πραγματοποίησε, την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025, Στάση Εργασίας και Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Τη στάση εργασίας κάλυψε συνδικαλιστικά με σχετική απόφαση της η ΠΟΕ ΟΤΑ.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΔΣ και μέλη του ΣΚΛΕ ζήτησε επιτακτικά να δει την αρμόδια Υφυπουργό Εσωτερικών, κα Χαραλαμπογιάννη Βιβή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι του ΣΚΛΕ διαμαρτυρήθηκαν για τον επικείμενο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποκλεισμό του κλάδου από το επίδομα.
Τονίστηκε με έμφαση ότι ο ΣΚΛΕ έχει αποστείλει έγκαιρα σχετικά υπομνήματα στην Επιτροπή και έχει θέσει επανειλημμένως, σε όλους τους συναρμοδίους, το δίκαιο αίτημα της χορήγησης του εν λόγω επιδόματος και ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση.
Στην Υφυπουργό διασαφηνίστηκε εμφατικά ότι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, ως επαγγελματίες του κλάδου της υγείας και πρόνοιας, απασχολούνται υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες με το προσωπικό που λαμβάνει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής απασχόλησης και έχουν και επιπλέον επιβεβλημένες αρμοδιότητες για την κοινωνική προστασία των πολιτών οι οποίες αναπτύσσονται, όπως γίνεται αντιληπτό, μέσα σε συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντα έντονης αποστέρησης αφού αφορούν καθημερινές κατ΄οίκον επισκέψεις, κατ’ οίκον ΚοινωνικέςΈρευνες, Έρευνες συνθηκών διαβίωσης ανηλίκων ή ενηλίκων μετά από εισαγγελική εντολή, συμμετοχή σε διαδικασίες που αφορούν καθαριότητες οικιών μαζί με τα Τμήματα Υγείας των Περιφερειών κοκ. Αναλύθηκε δε ο ρόλος των Κοινωνικών Λειτουργών στις Διευθύνσεις και στα Τμήματα Κοινωνικών υπηρεσιών, στα προγράμματα«Βοήθεια στο Σπίτι», στα Τμήματα Κοινωνικής Προστασίας, στα Τμήματα Ισότητας των Φύλων στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς κατά της βίας κ.α.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, τέλος, τέθηκαν επιπλέον και τα ζητήματα που αφορούν τη σοβαρή υποστελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Δήμους, αλλά και εν γένει, που έρχεται σε αντίθεση με τις πολλαπλές αρμοδιότητές τους, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την άνιση διάκριση των Κοινωνικών Λειτουργών σε ΠΕ και ΤΕ τόσο στις προκηρύξεις όσο και στις κρίσεις σε θέσεις ευθύνης αλλά και την αναγκαιότητα ανάπτυξης μηχανισμών εποπτείας των συναδέλφων ως μέσο προστασίας τους λόγω της αντιξοότητας των συνθηκών κάτω από τις οποίες αναπτύσσουν το έργο τους.
Δυστυχώς, ωστόσο, εκ μέρους της Υφυπουργού δεν υπήρξε καμία δέσμευση σχετικά με το δίκαιο αίτημα του ΣΚΛΕ, καθώς ούτε διάψευση ή επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων. Αντίθετα υπήρξε παραπομπή των εκπροσώπων του Συνδέσμου στο πόρισμα της Επιτροπής αξιολόγησης επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Σημειώνουμε ότι παράλληλα πραγματοποιήθηκαν από τους συναδέλφους, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλά σημεία της χώρας, με το ίδιο αίτημα.
Ενημερώνουμε την Πολιτεία ότι η συνεχόμενη απαξίωση προς τον Κλάδο μας απαξιώνει όχι μόνο τους Κοινωνικούς Λειτουργούς αλλά και τους πολίτες στους οποίους οφείλει να τους παρέχει ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.
Ο ΣΚΛΕ λέει «Όχι στην άνιση μεταχείριση των ΚοινωνικώνΛειτουργών της Χώρας» και θα συνεχίσει να διεκδικεί σταθερά, δυναμικά και ανυποχώρητα όλα τα δίκαια αιτήματα συμπεριλαμβανόμενου του δίκαιου αιτήματος της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Ο αγώνας συνεχίζεται!