Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα «Κοινωνική Εργασία και Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων: Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια» Κύριο

Οκτωβρίου 04 2024

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κοινωνική Εργασία και Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων: Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια» που διοργανώθηκε από τον ΣΚΛΕ μέσω της Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συνδέσμου.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανάδειξη του ρόλου των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, των προβλημάτων και των αναγκών που ανακύπτουν από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από τους φορείς του α’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προτάσεων – διεκδικήσεων των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται στους Δήμους της χώρας.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν, διαδικτυακά και δια ζώσης, 700 συμμετέχοντες Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κοινωνικοί Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, εργαζόμενοι στους Δήμους και άλλα στελέχη των Υπουργείων, Δήμων, Περιφερειών, Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, ΚΑΠΗ, Μονάδων Ψυχικής Υγείας, Φορέων Υποστήριξης ΑμεΑ, Φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας.

Χαιρετισμό στην Ημερίδα απεύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, κος Δημήτρης Καφαντάρης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, κα Ελπινίκη Ανδρεάδου.  Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας που είχε προγραμματιστεί να απευθύνει χαιρετισμό και να συμμετέχει στη συζήτηση δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω εκτάκτου και επείγοντος ζητήματος που προέκυψε. Το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΠΟΕ – ΟΤΑ που προσκλήθηκαν δεν συμμετείχαν.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας παρουσιαστήκαν 30 εισηγήσεις σε 5 θεματικούς άξονες - τομείς  άσκησης κοινωνικής πολιτικής από τους Δήμους της χώρας: 

1ος Θεματικός Άξονας: Καταπολέμηση ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού / Κοινωνική φροντίδα και Κοινωνική Πρόνοια

2ος Θεματικός Άξονας: Ισότητα-Κοινωνικές διακρίσεις και προάσπιση των δικαιωμάτων

3ος Θεματικός Άξονας: Συνέργειες – Καλές Πρακτικές

4ος Θεματικός Άξονας: Παιδική Προστασία

5ος Θεματικός Άξονας: Τρίτη Ηλικία.

Κατά την ολοκλήρωση κάθε ενότητας της ημερίδας οι ομιλητές έδωσαν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων τα οποία τέθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Μέσα από τις εισηγήσεις παρουσιάστηκαν καινοτόμες προσεγγίσεις και καλές πρακτικές,  αναδείχτηκαν οι πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Δήμους, καταγράφηκαν τα θεσμικά, οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα τους και τέθηκε το πρόβλημα της υποστελέχωσης τους και των επιπτώσεων της στην αποτελεσματικότητά τους.

Κατά τη διάρκειας της Ημερίδας παρουσιάστηκαν αριθμητικά στοιχεία από το μητρώο μελών του ΣΚΛΕ (mitroo.skle.gr) σύμφωνα με τα οποία, σε 332 Δήμους της Χώρας υπηρετούν μόνο 528 μόνιμοι Κοινωνικoί Λειτουργοί και 1061 συμβασιούχοι. Επίσης,  για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν τα προσωρινά στοιχεία από την έρευνα «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΩΝ» που πραγματοποιήθηκε από το ΣΚΛΕ και τα Περιφερειακά του Τμήματα το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σε 91 Δήμους της Χώρας, με συνολικό πληθυσμό 3.000.000 κατοίκων περίπου, εργάζονται συνολικά 146 μόνιμοι Κοινωνικοί Λειτουργοί, δηλαδή αντιστοιχεί 1,6 ΚΛ ανά Δήμο και 1 ΚΛ για 20.500 κατοίκους περίπου. Από τα πιο δυσάρεστα ευρήματα δε, όπως προκύπτει, είναι ότι, από τους 91 Δήμους της έρευνας, στους 40 δεν εργάζεται ούτε ένας μόνιμος Κοινωνικός Λειτουργός. 

Τα αριθμητικά στοιχεία και από τις δύο αυτές πηγές δεδομένων επιβεβαιώνουν με έγκυρο τρόπο τη δραματική υποστελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων που σήμερα, στη χώρα μας, αποτελούν τις βασικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας.-

    

      

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.