ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Δελτία Τύπου

Συνάντηση εκπροσώπων του ΔΣ του ΣΚΛΕ με τον Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - ΔΤ

Την Πέμπτη 20/11/2025 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΚΛΕ με τον Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κο Νικόλαο Παπαϊωάννου. Στη συνάντηση το ΔΣ του ΣΚΛΕ εκπροσώπησαν η Πρόεδρος κα Τριανταφυλλιά Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας, κος Κωνσταντίνος Βαγιάτης, η Ταμίας, κα Αμαλία Γκώρου και τα Μέλη του ΔΣ, κα Έφη Θάνου και κος Περικλής Τζιάρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε πρωτίστως το ζήτημα της Ισοτίμησης των Πτυχίων Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ, ΑΤΕΙ και ΑΕΙ. Παρουσιάστηκε ένα σύντομο ιστορικό της αδικίας που υφίστανται οι Κοινωνικοί Λειτουργοί ήδη από την πρώτη ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μέχρι και την κατάργηση των ΤΕΙ/ΑΤΕΙ μετά και την αναδιοργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης το 2018 και 2019, δεδομένου ότι όπως προβλέπεται στο ΠΔ 23/1992 οι απόφοιτοι και των δύο επιπέδων εκπαίδευσης κατέχουν την ίδια επιστημονική εξειδίκευση, ασκούν το ίδιο επάγγελμα με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Επισημάνθηκαν, επιπλέον, ζητήματα που δημιουργεί ο συνεχιζόμενος διαχωρισμός στη Δημόσια Διοίκηση σε συνδυασμό με το ισχύον Προσοντολόγιο (ΠΔ 85/2022) και το προβλεπόμενο προβάδισμα του κλάδου ΠΕ έναντι του κλάδου ΤΕ και συγκεκριμένα:

-           στον αποκλεισμό πτυχιούχων ΤΕ σε προσλήψεις προσωπικού ΠΕ και αντίστροφα, τον αποκλεισμό πτυχιούχων ΠΕ σε προσλήψεις προσωπικού ΤΕ

-           στο μισθολογικό, στην εξέλιξη και στην πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης για τους υπαλλήλους ΤΕ

-           στη σύσταση/τροποποίηση οργανικών θέσεων των Οργανισμών του Δημοσίου ώστε να απορροφώνται με δίκαιη αναλογία πτυχιούχοι ΠΕ/ΤΕ,  αντίστοιχη της τρέχουσας αγοράς εργασίας.

Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι το Υπουργείο μελετά λύσεις για το ζήτημα σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα οι οποίες θα διατυπωθούν με νομοθετική ρύθμιση. Σημείωσε ακόμη ότι η διαδικασία ισοτίμησης είναι ένα σύνθετο ζήτημα καθώς επηρεάζει τη Δημόσια Διοίκηση και τα Δημοσιονομικά της χώρας και απαιτεί τη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας, όμως καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος, για τις οποίες θα λάβουμε γνώση.

Από τη μεριά του ΣΚΛΕ τέθηκαν επιπλέον στη συζήτηση: (α) η προοπτική δημιουργίας πέμπτου (5ου) Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας σε Πανεπιστημιακή Σχολή, δεδομένου ότι στη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει τη Θεσσαλία, Ήπειρο, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή και (β) η προοπτική δημιουργίας Πανεπιστημιακών Κοινωνικών Υπηρεσιών, θέματα για τα οποία ο Υφυπουργός έδειξε ενδιαφέρον και ζήτησε περαιτέρω έγγραφη ενημέρωση και συνεργασία του ΣΚΛΕ με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ώστε να κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις προς το Υπουργείο.

 

 

Σχετικά αρχεία