ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Δελτία Τύπου

Συνάντηση εκπροσώπων ΣΚΛΕ με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Δόμνα Μιχαηλίδου

Συνάντηση εκπροσώπων ΣΚΛΕ με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Δόμνα Μιχαηλίδου

Τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Κοινωνικοί Λειτουργοί στο Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας και στο Σύστημα Υγείας της Χώρας έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΚΛΕ στην συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Δόμνα Μιχαηλίδου την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  στο Υπουργείο έπειτα από αίτημα του ΣΚΛΕ και εκ μέρους του ΣΚΛΕ παραβρεθήκαν η Πρόεδρος του ΔΣ κα Τριανταφυλλιά Αθανασίου , Οργανωτική Γραμματέας κα Ολγα Βερικάκη , η Ταμίας κα Αμαλία Γκώρου και τα μέλη κος Γεώργιος Λουκάς και κος Περικλής Τζιάρας. Εκ μέρους του Υπουργείου παρευρέθηκαν επίσης οι  Γενικοί Γραμματείς  Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής Κος Κων/νος Γλούμης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κος Κων/νος Μεγαρίτης

Οι εκπρόσωποι του ΣΚΛΕ  μετέφεραν στην Υπουργό την ακραία υποστελέχωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, τα δραματικά ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που καταγράφονται από όλες τις επίσημες στατιστικές, τον εντυπωσιακά χαμηλό αριθμό προσλήψεων κοινωνικών λειτουργών ως μόνιμο προσωπικό στις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και την δυσαρέσκεια του κλάδου για  τη μη  συμπερίληψη των Κοινωνικών Λειτουργών στους δικαιούχους του Επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής Εργασίας στους Δήμους, στα Νοσοκομεία και δομές Υγείας μετά την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ, την μη ισοτίμηση των πτυχίων ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας και τα προβλήματα που δημιουργούνται εξ αιτίας αυτού  στις προκηρύξεις των φορέων και  στις κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης , την μη απαλλαγή από την υπαγωγή σε ΦΠΑ των ΚΛ που ιδιωτεύουν , την μη συμπερίληψη των Κοινωνικών Λειτουργών στις αποζημιώσεις του ΕΚΠΥ.

Επιπλέον τέθηκε το άμεσο ζήτημα της συνέχισης της χρηματοδότησης όλων των Δομών Καταπολέμησης της Φτώχειας και της ανανέωσης των συμβάσεων όλων των εργαζομένων που λήγουν 31/12/2025 , καθώς και την ένταξη των δομών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως μόνιμων υπηρεσιών και την μονιμοποίηση του προσωπικού τους.

Η Υπουργός δεσμεύθηκε να θέσει άμεσα τα ζητήματα του ΦΠΑ και των αποζημιώσεων του ΕΚΠΥ στα συναρμόδια Υπουργεία, ενημέρωσε ότι ήδη έχει τεθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών το θέμα της στελέχωσης των ΟΤΑ Α΄και Β βαθμού, ήταν θετική  στις προτάσεις του ΣΚΛΕ για την πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση ως καθοριστικούς παράγοντες στην αποφυγή της ιδρυματικής φροντίδας  καθώς και την δημιουργία ομάδας εργασίας για την  θεσμοθέτησης πρωτοκόλλων ενεργειών για τους επαγγελματίες του πεδίου.

Σχετικά με την λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων στις δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου του ΣΚΛΕ εργάζονται περίπου 1100 Κοινωνικοί Λειτουργοί η Υπουργός ενημέρωσε ότι γίνονται εκ μέρους του Υπουργείου ενέργειες για συνέχιση της χρηματοδότησης καθώς και ότι υπάρχει συνεργασία για το θέμα αυτό με το συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και θα ανακοινωθούν σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών.

 

Σχετικά αρχεία