Ανακοινώσεις

Απριλίου 16 2024

Ανακοίνωση στήριξης 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας 17/04/2024

Ο ΣΚΛΕ στηρίζει την 24ωρη Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί από τα Σωματεία , Εργατικά Κέντρα και Ενώσεις διεκδικώντας: - Λήψη άμεσων μέτρων εναντίον της ακρίβειας για την υποστήριξη όλων των πολιτών και…
Δείτε όλες τις Ανακοινώσεις

Παρεμβάσεις

Δείτε όλες τις Παρεμβάσεις

Ο ΣΚΛΕ ζητάει την  άμεση ενίσχυση με προσωπικό και πόρους των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων και των ΝΠΔΔ τους για να αντεπεξέλθουν στις σημερινές πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και στον αυξημένο σημερινό τους ρόλο. Επιπλέον επισημαίνει την αναγκαιότητα  ένταξης όλων των προγραμμάτων, δράσεων και δομών κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο με οποιοδήποτε τρόπο και μορφή στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής των Δήμων που προβλέπεται από το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Διαβάστε όλη την παρέμβαση του ΣΚΛΕ ακολούθως:



Αθήνα  4 / 10 / 2012
Αρ.πρωτ. 10103

Προς: Yπουργό Εσωτερικών, κο Στυλιανίδη



Θέμα: «Οργανισμοί Εσωτερικών Υπηρεσιών Δήμων / Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής»

Κύριε Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της πρώτης μας αυτής επικοινωνίας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις θερμότερες ευχές μας για την ευόδωση των στόχων και την επιτυχή άσκηση των νέων καθηκόντων σας.
Ο Σύνδεσμος  Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος είναι το επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο των 5.000 Κοινωνικών Λειτουργών της Ελλάδος και αριθμεί 30 Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της χώρας μας πάντοτε βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες σε τοπικό επίπεδο  σύμφωνα με τις αρχές του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της διαφάνειας, της ισοτιμίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο ΣΚΛΕ εδώ και χρόνια υποστήριζε τη Δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο. Η επίσημη πολιτεία με τον Καλλικράτη έκανε πράξη τη πρόταση αυτή προβλέποντας τη δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο της χώρας.
Ειδικότερα, με το άρθρο 97 του Νόμου 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), το οποίο αναφέρεται στις Υπηρεσιακές Μονάδες των Δήμων θεσμοθετείται στα πλαίσια κατάρτισης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας και η δημιουργία Μονάδας Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας (Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής).
Αναμφισβήτητα, η πρόβλεψη του Προγράμματος Καλλικράτης για τη θεσμοθέτηση οργανικής μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής σε κάθε Δήμο αποδείχτηκε στην πράξη ορθή πολιτική. Σήμερα, όμως, 2 χρόνια μετά, ακόμα περισσότερο ισχύει η βασική μας θέση ότι όσο και αν είναι θεσμικά ισχυρή σήμερα η δημιουργία Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, για την αποτελεσματική της λειτουργία απαιτούνται επαρκείς οικονομικοί πόροι, επαρκής στελέχωση και σωστή οργανωτική διάρθρωση (Δομή).
Η διάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας προβλέπει την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας από τους Δήμους και τα ΝΠΔΔ τους. Στη σημερινή συγκυρία με τη δραματική αύξηση της ανεργίας, τη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, την αύξηση της φτώχειας και την αύξηση του αριθμού των μελών των πολλαπλών κατηγοριών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και των ΝΠΔΔ τους καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένες ανάγκες και ζήτηση και στην πραγματικότητα να σηκώσουν όλο το βάρος της παροχής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας στη χώρα μας. Ήδη, αποδεικνύεται ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας απευθύνονται σε κοινωνικές υπηρεσίες για την κάλυψη βασικών αναγκών τους και την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε  αρμοδιότητες που μεταφέρονται ή έχουν ήδη μεταφερθεί και ασκούνται από τους Δήμους μέσω των Κοινωνικών τους Υπηρεσιών (Ν.3852/20010 άρθρο 94)  :
·    Καταβολή επιδομάτων σε τυφλούς, κωφάλαλους, ανασφάλιστους παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους, διανοητικά καθυστερημένους, ανίκανους προς εργασία, υποφέροντες από εγκεφαλική παράλυση(σπαστικούς), απροστάτευτους ανήλικους, υποφέροντες από αιμολυτική αναιμία και βαριά ανάπηρους, καθώς και σε λοιπά άτομα δικαιούμενα παροχής κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 57/1973 (Φ.Ε.Κ. 149 Α΄), της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και των οικείων κανονιστικών ρυθμίσεων (Ν.3852/2010 άρθρο 94 παράγραφος 3  αρμοδιότητα 16)
·    Έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας (Ν.3852/2010 άρθρο 94 παράγραφος 3  αρμοδιότητα 16)
·    Αναγνώριση δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής(Ν.3852/2010 άρθρο 94 παράγραφος 3  αρμοδιότητα 19)
·     Έκδοση αποφάσεων παροχής Κοινωνικής Προστασίας(Ν.3852/2010 άρθρο 94 παράγραφος 3  αρμοδιότητα 19)
Θα περίμενε κανείς ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα ενισχύονταν οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας  των Δήμων και των ΝΠΔΔ τους  με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση  της κρίσης και την αντιστάθμιση των εντάσεων και των απωλειών που βιώνουν οι πολίτες. Ωστόσο, στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, πλήττονται καίρια οι υπηρεσίες  κοινωνικής φροντίδας των Δήμων και τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας που εφαρμόζουν, χωρίς κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης, με αποτέλεσμα η κρίση να βαθαίνει ακόμα περισσότερο και μακροπρόθεσμα να αυξάνεται σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος.
Επιπλέον, σήμερα  με την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και το μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης από το Δημόσιο τομέα που έχει εκδηλωθεί οι εξαρχής υποστελεχωμένες και συνεχώς υποχρηματοδοτούμενες υπηρεσίες - δομές κοινωνικής φροντίδας των Δήμων κινδυνεύουν να κλείσουν ή να λειτουργούν με παντελή έλλειψη επιστημονικού προσωπικού.
Σε αυτές τις συνθήκες, αναδεικνύεται δραματικά η αστοχία της μη νομοθετικής πρόβλεψης ένταξης όλων των προγραμμάτων, δράσεων και δομών κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο με οποιοδήποτε τρόπο και μορφή στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής των Δήμων. Έτσι, δεν  επιτυγχάνονται ούτε στο ελάχιστο βασικά ζητούμενα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπως: η αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, η μείωση του διοικητικού κόστους λειτουργίας, η ανάπτυξη οικονομίας κλίμακας, η βελτιστοποίηση ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών και η οργανική διασύνδεση των πολιτικών. Αντίθετα, συνεχίζεται ο κατακερματισμός των παρεχόμενων  κοινωνικών υπηρεσιών σε διαφορετικές οργανικές μονάδες με δυσμενείς συνέπειες στην αποτελεσματικότητα τους. Επιπλέον, η έλλειψη συντονισμού, δικτύωσης, επαρκούς και κατάλληλης στελέχωσης ευνοεί την πανσπερμία επικαλυπτόμενων δράσεων των διαφορετικών φορέων Κοινωνικής Πολιτικής και σε αδυναμία ανταπόκρισης στις πραγματικές ανάγκες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω για την αποτελεσματική λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών & Δομών των Δήμων, κρίνονται αναγκαία:
·    η άμεση ενίσχυση τους με προσωπικό και πόρους για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και στον αυξημένο σημερινό τους ρόλο.
·    η ένταξη όλων των προγραμμάτων, δράσεων και δομών κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο με οποιοδήποτε τρόπο και μορφή στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής. Κατά συνέπεια η κατάργηση ή αναδιοργάνωση όλων των Νομικών Προσώπων, Δομών και Προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα (ΚΑΠΗ, ΚΕΦΟ, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΗ, Παιδικών Σταθμών) θα πρέπει να ακολουθηθεί από την ένταξή τους στη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, με αυτονόητη και την ένταξη του προσωπικού τους σε αυτή. Σε ότι αφορά το Οργανόγραμμα της Διεύθυνσης πιστεύουμε ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι στη λειτουργία της Διοίκησης. Τα τμήματα και οι αρμοδιότητες τους θα πρέπει να είναι ευδιάκριτα από τους πολίτες και να λαμβάνουν υπόψιν τους τις ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες, την υπάρχουσα στελέχωση, και τους διαθέσιμους πόρους κάθε Δήμου. Κατά συνέπεια ο κάθε Οργανισμός θα πρέπει να εξειδικευτεί από το  επιστημονικό προσωπικό κάθε Δήμου που γνωρίζει τα στοιχεία αυτά καλύτερα από καθένα. Με βάση τα παραπάνω προτείνεται το ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΗΜΩΝ που επισυνάπτεται.

Σήμερα που η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση θέτει περιορισμούς στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών η εξοικονόμηση χρημάτων που επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των διοικητικών επιβαρύνσεων που προκύπτει από την υιοθέτηση της πρότασης μας είναι σημαντική. Αναλυτικά, υπολογίζεται ότι εξοικονομείται σε ετήσια βάση το ποσό των € 20.000 έως 25.000 τουλάχιστον, που αντιστοιχεί στο διοικητικά βάρη που προκύπτουν μόνο από τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου ενός μόνο ΝΠΔΔ σε ένα μέσο αστικό Δήμο (επισυνάπτεται σχετική ανάλυση). Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε ότι το ποσό αυτό επαρκεί για την κάλυψη των δαπανών που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών σε υλικά καθαριότητας, γραφική ύλη, υγειονομικό υλικό και είδη κυλικείου 3 Δομών ΚΑΠΗ που εξυπηρετούν συνολικά 1800 περίπου μέλη για ένα ολόκληρο έτος. 

Κύριε Υπουργέ,

Σήμερα που όλα τα διαθέσιμα εμπειρικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη δραματική επιδείνωση όλων των κοινωνικών δεικτών, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες και οι Κοινωνικές Δομές των Δήμων αποτελούν σήμερα τους βασικούς φορείς του Δημοσίου για την παροχή πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας των κοινωνικά αδύναμων ομάδων, όπως είναι οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι, οι ψυχικά ασθενείς, οι εξαρτημένοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι χρόνια πάσχοντες κ.α.
Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των δραματικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης επιβάλουν κατά προτεραιότητα την εξασφάλιση αυξημένων οικονομικών πόρων, επαρκούς  στελέχωσης και σωστής οργανωτικής διάρθρωσης (Δομή) τους για τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και Δομές των Δήμων.
Η σοβαρότητα του θέματος και η καλύτερη παρουσίαση των θέσεων μας, απαιτεί άμεσα την πραγματοποίηση συνάντησης μας με εσάς.
Εκτός της παραπάνω βασικής μας θέσης για τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων κρίσιμα για την αποτελεσματική λειτουργία των νέων υπηρεσιών θεωρούνται και ορισμένα άλλα ζητήματα, που παρατίθενται συνημμένα ως επιμέρους παρατηρήσεις.
Είμαστε πάντα στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διασαφήνιση και συνεργασία.


Κοινοποίηση:
1.    ΝΔ
2.    ΠΑΣΟΚ
3.    ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ
4.    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
5.    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
6.    ΚΚΕ
7.    ΚΕΔΕ
8.    ΠΟΕ ΟΤΑ

Συνημμένα:
1.    Ενδεικτικό Σχέδιο Διοικητικής  Διάρθρωσης Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής
2.    Επιμέρους Παρατηρήσεις
3.    Ενδεικτικός Υπολογισμός Μερικού Οικονομικού Οφέλους από την ένταξη των ΝΠΔΔ/ΔΟΜΩΝ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής


Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
Ευαγγελία Χαλβατζά, Πρόεδρος ΔΣ ΣΚΛΕ:    6944221060
Αθανασίου Φυλλιώ, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΚΛΕ: 6972825478
Γεώργιος Λουκάς, Γ. Γραμματέας ΔΣ ΣΚΛΕ:   6974645081

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΗΜΩΝ

§    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Δημιουργείται Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών με τέσσερις (4) υποδιευθύνσεις ή τμήματα (ανάλογα της πληθυσμιακής στάσης των Ο. Τ. Α.):
·    Τρίτης Ηλικίας
·    Ατόμων με Αναπηρία
·    Οικογένειας, παιδιού και Νεότητας
·    Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων

§    Στην Υποδιεύθυνση ή Τμήμα Τρίτης Ηλικίας εντάσσονται τα ήδη λειτουργούντα όπως Κ. Α. Π. Η., Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ. α.
§    Στην Υποδιεύθυνση ή Τμήμα Ατόμων με Αναπηρία εντάσσονται τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες
§    Στην Υποδιεύθυνση ή Τμήμα Οικογένειας, Παιδιού & Νεότητας εντάσσονται οι Βρεφικοί – Παιδικοί, τα Συμβουλευτικά Κέντρα, οι Ξενώνες Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, τα Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας κ. ο. κ.
§    Στην Υποδιεύθυνση ή Τμήμα Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων εντάσσονται τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα, τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης, τα Κέντρα Διανομής Φαγητού Αστέγων, Ξενώνες, Προγράμματα Αιμοδοσίας, Εθελοντισμός κ . ο.
§    Επίσης για την άσκηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων προτείνεται και η δημιουργία Τμήματος Υποδοχής και Επείγουσας Κοινωνικής Φροντίδας, όπου θα ενταχθούν οι δράσεις και τα προγράμματα επιδοματικής πολιτικής που μεταφέρονται από τη ΝΑ.




2. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΩΝ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Όπως προκύπτει από την μελέτη του Νόμου αλλά και τις προτάσεις για τους νέους Οργανισμούς των Δήμων ιδιαίτερα σημαντική για την μελέτη, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση προγραμμάτων και υπηρεσιών είναι η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Σήμερα, η στρατηγική για την τοπική ανάπτυξη που έχει υιοθετηθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτή της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Και είναι γνωστό ότι η κοινωνική πολιτική αποτελεί κεντρικό σημείο για αυτό το πρότυπο ανάπτυξης και η μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού βασικό ζητούμενο της. Κατά συνέπεια η ενσωμάτωση αυτής της κοινωνικής διάστασης της ανάπτυξης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη στελέχωση της Διεύθυνσης αυτής και από Κοινωνικό Λειτουργό, στο πλαίσιο μάλιστα της ανάγκης διεπιστημονικής στελέχωσης της Διεύθυνσης. Άλλωστε ο τομέας της κοινοτικής ανάπτυξης, του σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής σε επίπεδο Δήμων αποτελεί κατεξοχήν επιστημονικό αντικείμενο του Κοινωνικού Λειτουργού θεσμικά κατοχυρωμένο.

Στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τοπικής Ανάπτυξης και ειδικότερα σε αυτές του Τμήματος Απασχόλησης περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή τοπικών προγραμμάτων απασχόλησης και συμβουλευτικής υποστήριξης ανέργων με σκοπό την ενεργό ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Tα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί και ερευνητικά ότι η απασχόληση και η κοινωνική ενσωμάτωση είναι δύο καταστάσεις που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Τα μέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι αυτά που πλήττονται κυρίως από την ανεργία με άμεση συνέπεια για αυτά την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι και τα πιο καλά σχεδιασμένα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης αποτυγχάνουν όταν δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ωφελούμενων από αυτά. Για αυτό το λόγο όλο και περισσότερο η συμβουλευτική υποστήριξη ανέργων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης αποτελούν αντικείμενα στο οποίο ο ρόλος των Κοινωνικών Λειτουργών γίνεται καθοριστικός για την επιτυχία των σχετικών πολιτικών.  Προτείνεται η στελέχωση και αυτού του Τμήματος από Κοινωνικό Λειτουργό. 

Στο άρθρο 78 του Ν. 3852/2010 προβλέπεται η δημιουργία Συμβουλίου Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών. Θεωρούμε  ότι στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών θα πρέπει να  περιληφθεί και ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη διευκόλυνση της διαδικασίας κοινωνικής ένταξης όχι μόνο των Μεταναστών, αλλά και των Αιτούντων Άσυλο, των αναγνωρισμένων Προσφύγων και των Ομογενών καθώς και η δημιουργία και λειτουργία Συμβουλίου Κοινωνικής Ένταξης.

Τέλος, στους νέους Οργανισμούς  θα πρέπει προβλέπεται η επιλογή προϊσταμένων σε όλα τα επίπεδα  από τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ, με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις και κριτήρια. Τυχόν, πρόβλεψη ότι οι υπάλληλοι ΤΕ κρίνονται για προϊστάμενοι σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας, μόνο ελλείψει ΠΕ υπαλλήλων, αποτελεί προσβλητική και μειωτική αντιμετώπιση, παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες και ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησής μας.  Ειδικά στον τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών αυτό σημαίνει ότι, αποκλείεται π.χ. εκ των προτέρων  υπάλληλος ΤΕ με Α' βαθμό και 15-35 χρόνια υπηρεσίας, με τεράστια εμπειρία, ίσως και με μεταπτυχιακό, ή διδακτορικό τίτλο, έναντι ενός υπαλλήλου ΠΕ με τις ελάχιστα προσόντα. Επιπλέον έρχονται σε πλήρη αντίθεση με: α) τον ισχύοντα Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 3839/2010 (τροποποίηση διατάξεων του Υ.Κ.) για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, για τον οποίο πολύ μελάνι χύθηκε, ότι επιφέρει την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα, όπου προβλέπεται και μέχρι το επίπεδο Διεύθυνσης η επιλογή υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ, με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις και κριτήρια.
Η παραπομπή του παραπάνω Νόμου στους οικείους οργανισμούς των Υπηρεσιών για την επιλογή προϊσταμένων,  αφορά στις ειδικότητες που θα προΐστανται κατά περίπτωση στις οργανικές μονάδες και όχι στην κατηγορία (ΠΕ ή ΤΕ), ζήτημα που το καθορίζει κατηγορηματικά και ισότιμα ο Νόμος, β) Τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2007 (σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος), που κατέταξαν τα ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση και μια σειρά άλλων διατάξεων, που ολοκλήρωσαν τα ακαδημαϊκά τους χαρακτηριστικά και γ) το αρμόδιο ΥΠΔΒΜ&Θ, όπου εγγράφως και επανειλημμένα ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται ιεραρχική σχέση, αλλά ισοτιμία μεταξύ των δύο τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ).


3. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΝΠΔΔ/ΔΟΜΩΝ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ

 

ΜΕΤΡΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΠΔΔ ΟΤΑ Α ΒΑΘΜΟΥ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΠΙΛΕΞΙΜΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ    ΠΟΣΟ      
601    Αποδοχές Μονίμων Υπαλλήλων    3.000,00      
6012    Αποζημίωση Υπαλλήλων για την τήρηση Πρακτικών ΔΣ    3.000,00      
612    Δαπάνες αιρετών    20.000,00       
6121.0001    Έξοδα παράστασης προέδρου και Αντιπροέδρου      18.000,00       
6122.0001    Αποζημίωση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου λόγω συμμετοχής τους στις συνεδριάσεις αυτού      2.000,00       
613    Αμοιβές τρίτων μη Ελευθέρων Επαγγελματιών    2.000,00       
6132.0001    Αποζημίωση επιτροπής προμηθειών      2.000,00       
ΣΥΝΟΛΟ    25.0000     





Ενημερώσεις από Συνδικαλιστικές Οργανώσεις (ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.