ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την πραγματοποίηση της Διημερίδας με Τίτλο: «ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – Μύθοι και Πραγματικότητα»

Το Π.Τ. Ηπείρου του ΣΚΛΕ σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (ΚΚΠΠΗ) συνδιοργάνωσε Διημερίδα με Τίτλο: «ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – Μύθοι και Πραγματικότητα», η οποία πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 16 και 17 Ιουνίου 2023.

Στην διημερίδα, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, συμμετείχαν διακεκριμένοι Επιστήμονες, Πανεπιστημιακοί και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι κρατικών φορέων και αρχών που δραστηριοποιούνται στην Προστασία του Παιδιού και της Οικογένειας, όπως εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), καθώς και η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Κουφονικολάκου Θεώνη.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και δώδεκα (12)  Κοινωνικοί Λειτουργοί και έξι (6) ως συντονιστές στις συνεδρίες.
Αναπτύχθηκαν ζητήματα «αποϊδρυματοποίησης», «εφαρμογής των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας», «βία στην οικογένεια , εγκατάλειψη, παραβατικότητα των ανηλίκων», «προτάσεις βελτίωσης των πολιτικών που αφορούν το παιδί και την οικογένεια».

Η Διημερίδα, που ήταν ανοιχτή και προς την επιστημονική κοινότητα και προς το ευρύτερο κοινό, ήταν πλούσια σε ενημερωτικό υλικό για τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας στην κλειστή φροντίδα του παιδιού που στερείται οικογένειας, για την πορεία του νομικού πλαισίου της αποϊδρυματοποίησης με τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας, για τον νέο θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής παιδιών με αναπηρία, για την αναγκαιότητα της διεπιστημονικής προσέγγισης τόσο στην πρόληψη όσο και την αποκατάσταση των προβλημάτων των παιδιών σε κίνδυνο και των οικογενειών σε κρίση, για την παραβατικότητα των ανηλίκων και τις διαστάσεις που έχει πάρει στις μέρες μας.
Αναδείχθηκαν οι θέσεις και οι παρεμβάσεις του ΣΚΛΕ στην εφαρμογή των πολιτικών για την Προστασία του Παιδιού και η μεγάλη υποστελέχωση στις κοινωνικές υπηρεσίες τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, όσο και σε όλες τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που ασχολούνται με το παιδί και την οικογένεια  ανοικτής και κλειστής φροντίδας καθώς και η έλλειψη διεπιστημονικότητας.

Ιδιαίτερα συγκινητικές και ωφέλιμες ήταν και όλες οι βιωματικές εμπειρίες με την παρουσία θετών και αναδόχων γονέων, οι οποίοι κατέθεσαν την εμπειρία τους και τα συναισθήματά τους καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν έως ότου ολοκληρώσουν τις διαδικασίες . Αυτό που ξεχώρισε και δημιούργησε έντονα συναισθήματα ήταν η φωνή των ίδιων των παιδιών , που ακούστηκε μέσα από αφηγήσεις  με τη μορφή παραμυθιών αλλά και τα «Θέλω» και «Δεν θέλω» τους, γραμμένα από τα ίδια με αγγελιοφόρους κοινωνικούς λειτουργούς που εργάζονται ως εθελοντές στις Μονάδες.
Το θέμα καθώς και η σύνθεση της αφίσας ήταν εμπνευσμένα από τον τίτλο του «Οδοιπορικού» και τα χρώματα απολύτως ταυτόσημα και εναρμονισμένα με τα χρώματα του λογότυπου του ΣΚΛΕ, όλα μέσα από την συνεργασία των μελών του Περιφερειακού Τμήματος.  

Τόσο η Επιστημονική όσο και η Οργανωτική Επιτροπή της Διημερίδας – όλο το Π.Τ. Ηπείρου του ΣΚΛΕ- εισέπραξαν , από όλους τους παρευρισκόμενους, θερμά συγχαρητήρια για την αρτιότητα της οργάνωσης αλλά κυρίως για τις εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες ομιλίες και επιστημονικές θέσεις του ΣΚΛΕ.
Διαπιστώθηκε επίσης η μεγάλη απήχηση και το θετικό αποτύπωμα που έχει αφήσει στην τοπική κοινωνία , αλλά και Πανελλαδικά , αφού οι δια ζώσης συμμετοχές ήταν πάνω από 320 και οι διαδικτυακές παρακολουθήσεις πάνω από 500 ανά ημέρα, δεδομένου ότι υπήρχε η δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Τα δημοσιεύματα και τα θετικά σχόλια στα Τοπικά ΜΜΕ πριν και μετά το διήμερο ήταν επίσης πάρα πολλά.

Βεβαίως η συμβολή του συνδιοργανωτή  Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (ΚΚΠΠΗ) κυρίως, αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου στην κάλυψη των εξόδων ήταν καθοριστική και η συνεργασία του Π.Τ. Ηπείρου για μελλοντικές επιστημονικές δράσεις έχει ήδη τεθεί σε συζήτηση.

Τα πορίσματα, τα οποία σύντομα θα αποτυπωθούν ,αναμένεται να συμβάλλουν  στις προτάσεις και παρεμβάσεις του ΣΚΛΕ για τις πολιτικές που αφορούν το παιδί και την οικογένεια, την αποτελεσματικότητά τους και την αναγκαιότητα βελτίωσης του θεσμικού και νομικού πλαισίου.

 Για τον ΣΚΛΕ -Π.Τ. Ηπείρου                                          
 Ο Πρόεδρος                                                                       
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ                                                   

Μπορείτε να δείτε τη διημερίδα στους παρακάτω συνδέσμους:

 

 
 
  
 
 
  
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 16:40

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.