Δελτίο Τύπου για εκπροσώπηση ΣΚΛΕ στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής

Σήμερα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Περιφερειακού Τμήματος Στερεάς Ελλάδας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας κ. Δημήτριος  Κ. Βάντσης εκπροσώπησε το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Θέμα συζήτησης ήταν το σχέδιο νόμου αναμόρφωσης του Σωφρονιστικού κώδικα όπως αυτός είχε θεσπιστεί με το Νόμο 2776/1999.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του σχετικά με τα συγκεκριμένα άρθρα του προτεινόμενου νομοσχεδίου ο κ. Βάντσης εστίασε, ανάμεσα στα άλλα, στην ορθή χρήση όρων στα νομοθετικά κείμενα αλλά ακόμη πιο σημαντικά στην ανάδειξη ελλείψεων προσωπικού σε μια πλειάδα υπηρεσιών (Σωφρονιστική Υπηρεσία, Επιστημονικό  Προσωπικό  των  Καταστημάτων  Κράτησης αλλά και τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων ή Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής).

Αυτές οι σημαντικές ελλείψεις που αποκαλύφθηκαν και επισημάνθηκαν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποσότητα και την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, καθιστώντας συχνότατα ακατόρθωτη την παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών προς τους πληθυσμούς–στόχους.

Εκτός αυτών, η αναμενόμενη εργασιακή καταπόνηση πολλών μελών του προσωπικού αναφέρθηκε ως σημαντικός παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπιστεί κυρίως με την πρόσληψη προσωπικού στα Καταστήματα Κράτησης προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Τέλος, αναδείχθηκαν και ζητήματα όπως η αξιοποίηση του θεσμού της αναδοχής ως καλύτερη πρακτική από την εισαγωγή σε κάποια κλειστή δομή παιδικής προστασίας σε συνδυασμό με όσα προβλέπονται περί αποϊδρυματοποίησης και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

 

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015