Διαμαρτυρία για την ελλιπή στελέχωση με Κοινωνικούς Λειτουργούς των τάξεων Υποδοχής

Με Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι για το τρέχον έτος από τις 1091 σχολικές μονάδες στις οποίες θα λειτουργήσουν φέτος Τάξεις Υποδοχής μόνο σε 46 θα τοποθετηθούν Κοινωνικοί Λειτουργοί.

Με τον τρόπο αυτό για άλλη μια χρονιά τα παιδιά  που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Ρομά, Μετανάστες, Πρόσφυγες κα) και  οι οικογένειες τους μένουν στην μεγάλη τους πλειοψηφία χωρίς κοινωνική υποστήριξη στην προσπάθεια που κάνουν να ενταχθούν στη σχολική διαδικασία, ως πρώτο βήμα στην κοινωνική τους ένταξη. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι χωρίς αυτές τις βασικές υποστηρικτικές υπηρεσίες τα παιδιά αδυνατούν να ενταθούν στη σχολική κοινότητα, περιθωριοποιούνται και τελικά ακόμα και πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο εγκαταλείπουν το σχολείο.

Επιπλέον ο ανεπαρκής αυτός αριθμός προσλήψεων Κοινωνικών Λειτουργών έρχεται να προστεθεί στον επίσης ανεπαρκή αριθμό προσλήψεων Κοινωνικών Λειτουργών στην Ειδική Αγωγή, ΕΔΥ ΚΑΙ ΚΕΔΑΣΥ. 

O ΣΚΛΕ τονίζει την ανάγκη άμεσων και μόνιμων προσλήψεων Κοινωνικών Λειτουργών και τη σύσταση κοινωνικών υπηρεσιών στα σχολεία  τυπικής και ειδικής όλων των βαθμίδων, σε ΕΔΥ και στα ΚΕΔΑΣΥ τα οποία στη τελευταία διαδικασία μόνιμων διορισμών έμειναν εκτός προσλήψεων. 

Παράλληλα ο ΣΚΛΕ υπενθυμίζει ότι στις σημερινές συνθήκες η λειτουργία οργανωμένων Κοινωνικών Υπηρεσιών στα Σχολεία αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ολιστική υποστήριξη των παιδιών και εφήβων, των οικογενειών και της σχολικής κοινότητας. Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα συμβάλλουν καθοριστικά στη πρόληψη, εντοπισμό, διάγνωση και αντιμετώπιση επιβλαβών, για τη σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, φαινομένων, όπως η παιδική φτώχεια, η κακοποίηση - παραμέληση παιδιών, η ενδοσχολική βία και εν γένει στη παιδική προστασία.

 

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης επισυνάπτεται

Διαβάστηκε 160 φορές

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015