Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 104 32 Αθήνα, 5ος Όροφος.
Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
Είσοδος στο μητρώο μελών : https://mitroo.skle.gr/

Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία 2014

γενικά Γράφτηκε από  Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 14:42 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΕΙΨΗ

κατεβάστε εδώ την αφίσα για να την εκτυπώσετε

Συνάδελφοι,

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί από 84 χώρες διοργανώνουν κάθε χρόνο τον Μάρτιο την Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Εργασίας. Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί  ως Ημέρα Δράσης για την προβολή του σημαντικού ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών και της Κοινωνικής Εργασίας στην προάσπιση των αρχών της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Για φέτος το ΔΣ του ΣΚΛΕ αποφάσισε να ορίσει ως επίσημη Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία στην Ελλάδα την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014.

 

Τα στοιχεία από Κοινωνικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν τη δραματική αύξηση του αριθμού ατόμων και οικογενειών που πλήττονται από ακραία φτώχεια, ζουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και στερούνται ακόμα και βασικών αγαθών με αποτέλεσμα η ζωή και η υγεία τους να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

Ο υποσιτισμός, οι κακές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, η κατάθλιψη, οι απόπειρες αυτοκτονίας, τα προβλήματα υγείας στα παιδιά και τους εφήβους, η βία, η παραβατικότητα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οι κοινωνικές ανισότητες, οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οικονομική μετανάστευση, η αδυναμία ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, η αστεγία, είναι μερικοί από τους κοινωνικούς δείκτες που παρουσιάζουν συνεχή άνοδο και διαρκή επιδείνωση.

Την ίδια στιγμή οι κοινωνικές υπηρεσίες καταρρέουν και συρρικνώνονται δραματικά από τις συνεχείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες κοινωνικού κράχ που ζούμε. Όχι μόνο πρόληψη δεν μπορούν να κάνουν αλλά ούτε καν να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις.

Οι υπηρεσίες για την προστασία της οικογένειας και του παιδιού, την θεραπεία των εξαρτημένων, την κοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ, την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την φροντίδα των ψυχικά ασθενών, την υποστήριξη φυλακισμένων και αποφυλακισμένων δεν επαρκούν ούτε για τη στοιχειώδη κάλυψη των πιο βασικών ανθρώπινων  αναγκών.

Περιστατικά όπως αυτά της μικρής Μαρίας, του βρέφους της Πάτρας, οι καθημερινές αυτοκτονίες δεν είναι τυχαία. Επιβεβαιώνουν με το πιο δραματικό τρόπο την πλήρη κατάρρευση του Κράτους – Πρόνοιας στην Ελλάδα και την Κοινωνικών Υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας κοντά στους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.

Η ορθολογική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απαιτεί την ανάπτυξη δομών και προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και την ενίσχυση του συστήματος με τους κατάλληλους επαγγελματίες.

Αντί όμως για αυτό η επίσημη Πολιτεία τοποθετεί σε διαθεσιμότητα και στις 22 Μαρτίου απολύει Κοινωνικούς Λειτουργούς, δίνοντας την εντύπωση ότι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, που διεκδικούν για τους πλέον ευάλωτους δικαιώματα και παροχές,  όχι απλά είναι περιττοί, αλλά αποτελούν σπατάλη και εμπόδιο στην ανάπτυξη της  Χώρας.

Σε αυτές τις συνθήκες, η φετινή Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον  Πολίτη, το Κράτος Πρόνοιας και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, είναι  Ημέρα Διαμαρτυρίας και Διεκδίκησης για:

  • Εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με πρώτη προτεραιότητα τα παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες,
  • Λήψη επειγουσών μέτρων για την υποστήριξη των μελών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την αντιμετώπιση όλων των συνεπειών της κρίσης,
  • Διασφάλιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων με έμφαση στην τροφή, τη στέγαση για όλους όσους πλήττονται από την κρίση με μέτρα καθολικού χαρακτήρα που να ανταποκρίνονται στις σημερινές επείγουσες συνθήκες,
  • Ενίσχυση όλων των δομών παροχής κοινωνικής φροντίδας με προσωπικό και πόρους για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και στον αυξημένο σημερινό τους ρόλο. Όπως ενισχύθηκαν οι Τράπεζες με οικονομικούς πόρους και προσλήφθηκαν Εφοριακοί, τώρα πρέπει να ενισχυθούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής,
  • Άμεση τοποθέτηση των Κοινωνικών Λειτουργών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών καθώς και σε δομές στις οποίες έχουμε αποδείξει ότι υπάρχουν ελλείψεις.

Με αυτό το πλαίσιο καλούμε τους συναδέλφους, εργαζόμενους, άνεργους και σπουδαστές Κοινωνικούς Λειτουργούς:

  • Να συμμετέχουν στην απεργία και το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 12 Μαρτίου με ξεχωριστό μπλόκ κοινωνικών λειτουργών και πανό (προσυνάντηση στην Πλατεία Κοραή, έξοδος Μετρό  στις 11:00 πμ)
  • Να συμμετέχουν στο Αντιφασιστικό - Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της 22 Μάρτη που πραγματοποιείται στην Αθήνα (Ομόνοια στις 14:00 και Συναυλία στο Σύνταγμα στις 16:00) στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού (προσυνάντηση γωνία Σταδίου και Πλατείας Ομονοίας στις 14:00)
  • Να αναπαράγουν και να αναρτήσουν στις Κοινωνικές Υπηρεσίες που εργάζονται την αφίσα του ΣΚΛΕ για την Ημέρα,

Επίσης, έχει προγραμματισθεί η υλοποίηση παράλληλων ενεργειών δημοσιότητας που περιλαμβάνουν:

  • Σύνταξη και αποστολή ετήσιας έκθεσης για τα κοινωνικά προβλήματα, τη στελέχωση/λειτουργικότητα των υπηρεσιών στη χώρα,
  • Συνέντευξη Τύπου, στις 18 Μαρτίου, με θέμα: «Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς»,  στην οποία παρουσιάζονται αληθινές ιστορίες ανθρώπων και οικογενειών που έχουν υποστεί τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των περικοπών δικαιωμάτων – παροχών – υπηρεσιών.

Οι δράσεις μας θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή μπλόκ του ΣΚΛΕ στο Απεργιακό Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 19 Μαρτίου και στην πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (προσυνάντηση στην Πλατεία Κοραή, έξοδος Μετρό  στις 11:00 πμ), με βασικό σύνθημα  την άμεση ενίσχυση όλων των Κοινωνικών Υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους.

Καλούμε τα Τοπικά και Περιφερειακά Τμήματα του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος να οργανώσουν παράλληλες δράσεις στις πόλεις τους και να συμμετέχουν στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις

Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ευαγγελία  Χαλβατζά Γεώργιος Λουκάς

Διαβάστηκε 7531 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 18:20

Θέσεις Εργασίας Κοινωνικών Λειτουργών όπως δημοσιεύθηκαν στο Internet

Το επιστημονικό περιοδικό του ΣΚΛΕ ψηφιακά

socwork.gr
Δωρεάν τα τεύχη 111 και 112 

Γίνετε μέλος του ΣΚΛΕ

Νέο!
Εγγραφείτε ηλεκτρονικά στο ΝΠΔΔ ΣΚΛΕ

 

Επιτροπές

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015