ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΕΡΤ 30/1/20

Ιανουαρίου 28 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 με αφορμή τον Τηλεμαραθώνιο, που πρόκειται να διοργανώσει η ΕΡΤ την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, για το «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για να λειτουργήσει άμεσα «Το Σπίτι του Μωρού», στο οποίο θα φιλοξενούνται μωρά από 0 έως 24 μηνών, που σήμερα βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε νοσοκομεία και μαιευτήρια …..
(περισσότερα στο: (https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/tilemarathonios-stin-ert-stis-30-ianoyarioy-gia-to-spiti-toy-moroy-video/) 

 

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος θεωρεί ότι δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα λειτουργίας μιας ακόμη δομής ιδρυματικού τύπου και σε αυτό συνηγορούν:

  • ·         οι συστάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και Διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, UNICEF) που προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα στην αποφυγή εισαγωγής παιδιών κάτω των τριών ετών σε ιδρύματα.
  • ·     τα διεθνώς παραδεκτά δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας που αναφέρουν ότι η τοποθέτηση παιδιών σε ιδρύματα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους ενδεχομένως θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην ανάπτυξή τους καθώς πρωταρχικής σημασίας σε αυτή τη φάση ζωής είναι η σύναψη συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα στο βρέφος και το κύριο πρόσωπο που το φροντίζει. Το τελευταίο είναι δυνατό να επιτευχθεί μόνο σε συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος (φυσική, ανάδοχη, θετή οικογένεια) και όχι σε δομές ιδρυματικού τύπου. Τα δεδομένα που προκύπτουν από το πεδίο καταδεικνύουν ότι οι δημόσιες δομές, κινούνται με ταχύτερα βήματα προς την αναδοχή των βρεφών ενώ όπου υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ εισαγγελικών αρχών και κοινωνικών υπηρεσιών τα βρέφη που δεν έχουν περιβάλλον να τα αναλάβει, τοποθετούνται απευθείας σε ανάδοχες οικογένειες χωρίς τη μεσολάβηση κάποιας δομής ιδρυματικού τύπου.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις ενέργειες της πολιτείας, που είναι κατά το Σύνταγμα η μόνη υπεύθυνη για τις πολιτικές παιδικής προστασίας και οι οποίες αφορούν στη θεσμοθέτηση και ανάπτυξη των εξωιδρυματικών θεσμών παιδικής προστασίας (αναδοχή, υιοθεσία). Αυτές οι ενέργειες αποτελούν την Εθνική Πολιτική και αποτυπώθηκαν στο νόμο 4538/2018: «Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας» και επίσης ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στις 11/12/2019 σε εκδήλωση στο Ζάππειο με τον τίτλο: «Μια οικογένεια για κάθε παιδί: Η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία».

Σε συνέχεια των παραπάνω κρίνουμε ότι η λύση για τα βρέφη των οποίων η φυσική οικογένεια τεκμηριωμένα και έπειτα από πρόταση της αρμόδιας εκ του νόμου Κοινωνικής Υπηρεσίας , αδυνατεί να τα αναλάβει είναι αφενός η θέσπιση προγραμμάτων για τη στήριξη της φυσικής οικογένειας και αφετέρου η επιτάχυνση όλων των προβλέψεων του νόμου 4538/2018: «Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας» όπως:

  • ·         Μητρώα Ανάδοχων και Θετών Οικογενειών
  • ·         Μητρώα Παιδιών
  • ·         Εκπαίδευση Ανάδοχων και Θετών γονέων
  • ·         Επαγγελματική Αναδοχή

Επίσης στην κατεύθυνση υποστήριξης των προβλέψεων του Ν. 4538/2018 απαραίτητη είναι η επαρκής στελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών και η σύσταση οργανωμένων Κοινωνικών Υπηρεσιών σε όλα τα Πρωτοδικεία της Χώρας όπως προβλέφθηκαν από το Ν. 2447/1996, αλλά δεν έχουν λειτουργήσει έως σήμερα.

Ο ΣΚΛΕ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου αγωνίζεται για :

·         τις εναλλακτικές  μορφές παιδικής προστασίας (αναδοχή – υιοθεσία)

·         την εφαρμογή του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής

·         την απο-ιδρυματοποίηση

λέει Όχι σε νέες δομές ιδρυματικού τύπου για μωρά, νήπια και παιδιά

και υποστηρίζει την δημιουργία  ενός ολοκληρωμένου και θεσμοθετημένου συστήματος  παιδικής προστασίας που θα εφαρμόζεται για κάθε ανήλικο που ζει στην χώρα μας.

Αθήνα 27/1/2020

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ  Ν.Π.Δ.Δ.

 

(Συν: αρχείο pdf μετο πλήρες κείμενο)

 

Facebook

Επικοινωνία


Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα : 2108834818, 2108827071
κινητό: 6972607021

email:

Шаблоны Joomla 2015