Το Γενικό Συμβούλιο του ΣΚΛΕ για τη συνεχιζόμενη κρίση που πλήττει που τους πολίτες

Απριλίου 12 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκπρόσωποι από τις Τοπικές Οργανώσεις από όλη τη χώρα και τo Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος στη διάρκεια των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου του ΣΚΛΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Museum στην Αθήνα, διαπίστωσαν ότι η δραματική συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, τη στιγμή που το 30% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας ή πλήττεται από την ανεργία, δημιουργεί κοινωνικές συνθήκες με χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης.

Τα στοιχεία από Κοινωνικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν τη δραματική αύξηση του αριθμού ατόμων και οικογενειών που πλήττονται από ακραία φτώχεια, ζουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και στερούνται ακόμα και βασικών αγαθών με αποτέλεσμα η ζωή και η υγείας τους να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

Ο υποσιτισμός, οι κακές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, η κατάθλιψη, οι απόπειρες αυτοκτονίας, τα προβλήματα υγείας στα παιδιά και τους εφήβους, η βία, η παραβατικότητα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οι κοινωνικές ανισότητες, οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οικονομική μετανάστευση, η αδυναμία ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, η αστεγία, είναι μερικοί από τους κοινωνικούς δείκτες που παρουσιάζουν άνοδο και συνεχή επιδείνωση.

Την ίδια στιγμή οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας καταρρέουν και συρρικνώνονται δραματικά από τις συνεχείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Στην Περιφέρεια της χώρας υπάρχουν περιπτώσεις Δήμων, ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές, χωρίς ούτε καν μία Κοινωνική Υπηρεσία ή Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας και χωρίς ούτε καν ένα Κοινωνικό Λειτουργό, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα ένας ή δύο Κοινωνικοί Λειτουργοί αντιστοιχούν σε πληθυσμό 60.000 ή και μεγαλύτερο.

Τα εναπομείναντα μέτρα κοινωνικής υποστήριξης ενταγμένα στο πλαίσιο μιας γραφειοκρατικής και ελεγκτικής διαδικασίας και υλοποιούμενα από υποστελεχωμένες υπηρεσίες χάνουν την αποτελεσματικότητα τους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις επείγουσες κοινωνικές συνθήκες.

Έτσι, χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν ανασφάλιστοι χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας ακόμα και όταν έχουν ανάγκη επείγουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα ΑμεΑ αναγκάζονται να περιμένουν ακόμα και χρόνια για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους από τα ΚΕΠΑ και τη χορήγηση σύνταξης ή επιδόματος, οι υπερήλικες ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο χάνουν τη σύνταξη του ΟΓΑ επειδή εισπράττουν βοηθήματα ύψους € 20,00 – 80,00 από το Αλβανικό κράτος, οι νέοι άνεργοι και φτωχοί, θύματα της ύφεσης, μένουν στο έλεος τους χωρίς καμία υποστήριξη για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών συνεπειών της κατάστασης.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που στέκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης διεκδικούν:

  • Άμεση πρόσληψη Κοινωνικών Λειτουργών για τη δημιουργία και την επαρκή στελέχωση Κοινωνικών Υπηρεσιών σε όλους τους Δήμους της χώρας, κατά παρέκκλιση όλων των ισχυόντων περιορισμών όπως γίνεται με την πρόσληψη Εφοριακών,
  • Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου και εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με πρώτη προτεραιότητα τη παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες. Ο αποκλεισμός πολιτών για λόγους όπως χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία για επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω της κρίσης, ή η κατοχή μικρής ακίνητης περιουσίας, δεν ανταποκρίνεται στις έκτακτες σημερινές συνθήκες,
  • Λήψη επειγουσών μέτρων για την υποστήριξη των μελών παλιών και νέων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την αντιμετώπιση όλων των συνεπειών της κρίσης. Μέτρα που το περιεχόμενο τους να υλοποιείται άμεσα χωρίς η στόχευση τους να αλλοιώνεται από γραφειοκρατικές διαδικασίες,
  • Ενίσχυση των δομών παροχής κοινωνικής φροντίδας με προσωπικό και πόρους για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και στον αυξημένο σημερινό τους ρόλο. Όπως ενισχυθήκαν οι Τράπεζες με σκοπό τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τώρα πρέπει να ενισχυθούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής,
  • ‘Αμεση ένταξη των δικαιούχων στα υπάρχοντα κοινωνικά προγράμματα με κατεπείγουσες διαδικασίες,
  • Ουσιαστική διασφάλιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων με έμφαση στην τροφή, τη στέγαση για όλους που πλήττονται από την κρίση με μέτρα καθολικού χαρακτήρα που να ανταποκρίνονται στις σημερινές επείγουσες συνθήκες.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.