Αίτημα στον Υπουργό Εσωτερικών για ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη σύσταση θέσεων και πρόσληψη 3800 Κοινωνικών Λειτουργών στους Δήμους

Ο ΣΚΛΕ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας  για τη σύσταση θέσεων και πρόσληψη 3800 Κοινωνικών Λειτουργών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων και τη μονιμοποίηση των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται στο Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Κοινότητας, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τις λοιπές κοινωνικές δομές των Δήμων.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής: 

Θέμα: «Προσλήψεις Κοινωνικών Λειτουργών στους Δήμους»

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των  Δήμων αποτελούν τις κατεξοχήν υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας.

Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για Υπηρεσίες δραματικά υποστελεχωμένες στην ειδικότητα του Κοινωνικού Λειτουργού που τις περισσότερες φορές λειτουργούν χωρίς ακόμα και τις ελάχιστα απαιτούμενα σε εξοπλισμό, μέσα και υποδομές.

Συνεχώς, άμεσα ή έμμεσα τους μεταβιβάζονται αρμοδιότητες χωρίς όμως την απαραίτητη ενίσχυση τους σε προσωπικό, πόρους και υποδομές.  Ούτε καν μέτρα ουδέτερα οικονομικά δεν λαμβάνονται για την υποστήριξη τους όπως η θεσμική κατοχύρωση του επαγγελματικού απορρήτου και του ακαταδίωκτου για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς που συντάσσουν εκθέσεις κοινωνικής έρευνας στο πλαίσιο εισαγγελικών ερευνών δεν λαμβάνονται.

Ακόμα και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Βοήθεια στο Σπίτι που εργάζονται για πάνω από 20 χρόνια βρίσκονται στον αέρα ενώ  οι λίγοι Κοινωνικοί Λειτουργοί που ευκαιριακά προσλαμβάνονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία κα),  αιχμαλωτίζονται με τη συνεχή ανάθεση διοικητικών καθηκόντων και τα γραφειοκρατικά συστήματα παρακολούθησης τους  μπροστά από τον Υπολογιστή στη συμπλήρωση πλατφόρμων και τη διεκπεραίωση αιτήσεων.

Ελλείψει εξειδικευμένων δομών που θα έπρεπε να υπάρχουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες αναλαμβάνουν κάτ΄εφαρμογή του άρθρου 1532 του ΑΚ και περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης.

Με αυτά τα δεδομένα οι κοινωνικοί λειτουργοί των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων καλούνται να καλύψουν ανάγκες πολιτών σε αναλογία ενός κοινωνικού λειτουργού ανά 40.000 κατοίκους ή και περισσότερους και αναγκάζονται να εργαστούν με αναλογίες 1 Κοινωνικός Λειτουργός ανά 400 ή και περισσότερους ωφελούμενους, άτομα ή οικογένειες,  καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες αναλογίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπερβαίνοντας κατά πολύ τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα με δραματικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ενδεικτικό της επείγουσας κατάστασης που δημιουργείται είναι το γεγονός ότι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί δομών που έχουν ως αρμοδιότητα ακόμα και την παροχή υπηρεσιών σε άτομα γ΄ήλικίας  στελεχώνουν τις Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων και διεκπεραιώνουν εισαγγελικές παραγγελίες για τη διενέργεια κοινωνικών ερευνών, την παρακολούθηση και υποστήριξη οικογενειών σε επείγουσες συνθήκες για τη διασφάλιση της προστασίας παιδιών από κακοποίηση – παραμέληση και τη διασφάλιση συνθηκών ομαλής ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης χωρίς βέβαια να έχουν την εμπειρία και την ειδίκευση που απαιτείται.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατη η παροχή ακόμα και βασικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και ιδιαίτερα στα μέλη των πολλαπλών κατηγοριών ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως μετανάστες, άστεγοι, ψυχικά ασθενείς, μακροχρόνια άνεργοι, ηλικιωμένοι, άτομα που ζουν με εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας κα. 

Και βέβαια κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι  η έγκαιρη και η αποτελεσματική διενέργεια της απαραίτητης διαγνωστικής διερεύνησης και υποστηρικτικής παρέμβασης  ακόμα και σε επείγουσες περιπτώσεις παιδικής προστασίας με συνέπεια όλα και συχνότερα συνταρακτικά γεγονότα ενδοοικογενειακής βίας, ακραίας θυματοποίησης γυναικών και κακοποίησης – σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, σεξουαλικής βίας και βίας λόγω φύλου που, να έρχονται συνεχώς και κατακλυσμιαία στη δημοσιότητα.

Με δεδομένα τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως με επείγουσα διαδικασία προχωρήσετε στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, αντίστοιχης με αυτή στην οποία προχωρείτε  για τη σύσταση 1264 θέσεων Δημοτικών Αστυνόμων, για τη σύσταση θέσεων και πρόσληψη 3800 Κοινωνικών Λειτουργών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων και τη μονιμοποίηση των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται στο Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Κοινότητας, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τις λοιπές κοινωνικές δομές των Δήμων.

 

Διαβάστηκε 1264 φορές

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.