Συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας και των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027

Παρέμβαση για τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας και των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο στάλθηκε από το ΣΚΛΕ στο Υπουργείο Εργασίας, την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Επισημαίνεται ότι:

⦁ Οι δομές αυτές παρέχουν ολιστική υποστήριξη μέσα από την παροχή ενός συνολικού πλέγματος υπηρεσιών με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων. Επιπλέον, στα Κέντρα Κοινότητας με παραρτήματα για Ρομά και Μετανάστες οι αντίστοιχοι πληθυσμοί απευθύνονται για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες οι οποίες έχουν σχέση με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την πλήρη κοινωνική τους ένταξη.

⦁ Σήμερα, λειτουργούν περισσότερα από 270 Κέντρα Κοινότητας και 250 Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας σε όλη τη χώρα ενώ εργάζονται περισσότεροι από 700 κοινωνικοί λειτουργοί καθώς και άλλες σχετικές ειδικότητες με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Οι παραπάνω δομές στα έξι χρόνια λειτουργίας τους έχουν εξυπηρετήσει συνολικά πάνω από 700.000 πολίτες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας και βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.

Με δεδομένο ότι από τις 13/12/2022 και έπειτα λήγουν οι πράξεις του φυσικού αντικειμένου ενός μεγάλου αριθμού των έργων των Κέντρων Κοινότητας και των Δομών Φτώχειας ενώ σταδιακά μέχρι τις 31/12/2023 θα έχουν λήξει όλες, Ο ΣΚΛΕ ζητά ενημέρωση για τα παρακάτω:

1. Ο σχεδιασμός που προβλέπεται στην Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας περί μετασχηματισμού των παραπάνω σε Κοινωνικά Κέντρα θα υλοποιηθεί κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο ή θα συνεχίσουν ως διακριτές δομές;

2. Ποιες ενέργειες έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα και ποιες έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα προκειμένου οι παραπάνω να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους ως Κοινωνικά Κέντρα ή ως διακριτές δομές, έχοντας υπόψη πως οι υφιστάμενες πράξεις λήγουν σε λιγότερο από 7 μήνες;

3. Ποιες ενέργειες προβλέπονται προκειμένου το υφιστάμενο προσωπικό των παραπάνω δομών να εξακολουθήσει να παρέχει τις υπηρεσίες του κατά τον επικείμενο μετασχηματισμό τους σε Κοινωνικά Κέντρα ή ως διακριτές, έχοντας υπόψη πως η νέα προγραμματική περίοδος προβλέπει νέες χρηματοδοτούμενες πράξεις;

Τέλος τονίζεται ότι πάγια θέση και διεκδίκηση του ΣΚΛΕ αποτελεί η πλήρης στελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και η ένταξη όλων των Κοινωνικών Δομών στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας των ΟΤΑ Α’ βαθμού, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο ολοκληρωμένες υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και ένταξης προς όλους τους πολίτες ενώ δεν επικροτεί την κάλυψη των κενών του συστήματος κοινωνικής φροντίδας μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. 

 

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης ακολουθεί επισυναπτόμενο στην παρούσα ανάρτηση.

 

Διαβάστηκε 1254 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 16:36

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.