×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 550

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΤ ΣΚΛΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Νοεμβρίου 03 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια των δράσεων του Περιφερειακού Τμήματος Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Μακεδονίας, μέλος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27/10/2014 Ημερίδα με θέμα: «ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.....ΈΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Ή ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ  ΚΙΝΔΥΝΟΣ; Ο ρόλος των κοινωνικών υποστηρικτικών δικτύων, ως ασπίδα προστασίας», με θεματικές που αναπτύχθηκαν από αξιόλογους εισηγητές, ειδικούς σε θέματα διαδικτυακής εξάρτησης και ηλεκτρονικού εγκλήματος καθώς και από το χώρο της Πρόληψης αλλά και της ΕκπαίδευσΑης.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  της Αστυνομίας και της Εκπαίδευσης, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός Επαγγελματιών Κοινωνικών Λειτουργών, Εκπαιδευτικών και Γονέων.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν το διαδίκτυο στην Ελλάδα ήρθε απότομα, χωρίς να υπάρχει καμιά οργανωμένη προώθηση του ζητήματος, ώστε να μπορούν τα παιδιά να προφυλάσσονται ικανοποιητικά από τους κινδύνους του. Η  επαφή των παιδιών με παιδόφιλους μέσω του διαδικτύου, αποτελεί ενδεχομένως μία από τις βασικότερες ανησυχίες, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός και άλλες μορφές βίας λαμβάνουν χώρα με μεγάλη συχνότητα στο σχολικό περιβάλλον, η προβληματική χρήση του διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους εξάρτησης, φαινόμενα προσηλυτισμού μέσω διαδικτύου και ιστοσελίδες ρατσιστικού περιεχομένου έχουν αυξηθεί δραματικά.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί οφείλουν να απαντούν καθημερινά στις νέες αυτές προκλήσεις και στις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες και αλλαγές. Η μελέτη των κοινωνικών προβλημάτων, η συμβουλευτική, η παρέμβαση για την αντιμετώπιση τους και η συνεργασία με τις δημόσιες αρχές και τους αρμόδιους φορείς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι κύριο μέλημα του Περιφερειακού Τμήματος Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Μακεδονίας, έτσι ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση και στο σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής για θέματα που αφορούν κοινωνικά αποκλεισμένες και ευπαθείς ομάδες.

Η ημερίδα αυτή πραγματοποιήθηκε από το Π.Τ. Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Μακεδονίας, επειδή εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς να συμμετάσχουν μαζί σε ένα δημόσιο διάλογο για την διαδικτυακή εξάρτηση και την ηλεκτρονική εγκληματικότητα. Όσοι επαγγελματίες ή μη συμμετείχαν στην επιστημονική αυτή ημερίδα κατανόησαν ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα μπροστά και να συνεργαστούμε όλοι μαζί για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του φαινομένου, ώστε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην ευαισθητοποίηση των κοινωνικών ομάδων και στην ανάπτυξη συλλογικών δράσεων με στόχο την πρόληψη της διαδικτυακής εξάρτησης και εν γένει της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας παιδιών και εφήβων.         
Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                   Η Γεν. Γραμματέας

Αναστασία Βαβλιάρα                                                              Μαρίνα Σεννή