Αθήνα, 13/11/2014

Αρ. Πρωτ: 10988

 

Προς : 1)Υπουργό Εργασίας κο Βρούτση

2) Υφυπουργό Εργασίας κο Κεγκέρογλου

3) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας κο Πλακιωτάκη

4) Διοικητή ΟΑΕΔ

 

 

Θέμα: Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας Υπουργείου Εργασίας.

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος εκπροσωπεί πανελλαδικά τους επαγγελματίες Κοινωνικούς Λειτουργούς. Οι δράσεις μας έχουν ως σκοπό την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας και την προώθηση των αρχών και των αξιών της κοινωνικής εργασίας με σκοπό την ανάπτυξη της κοινωνικής συνενοχής στην Ελληνική κοινωνία.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας διατυπώσουμε την διαφωνία μας στις προωθούμενες αλλαγές στην προκήρυξη των θέσεων κοινωφελούς εργασίας

Όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.

 

Αρχικά, να σας τονίσουμε ότι για τον ΣΚΛΕ τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν αποτελούν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας ειδικά των νέων άλλα ούτε και στην αντιμετώπιση των κενών στο κράτος πρόνοιας. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένας τρόπος πλασματικής καταπολέμησης των αριθμών και των ποσοστών ανεργίας.

Μόνη λύση είναι η δημιουργία πολιτικών απασχόλησης μακράς πνοής.

 

Η θέσπιση ηλικιακού ορίου των 29 ετών και άνω, για συμμετοχή στα προγράμματα αποτελεί κατάφορη αδικία και πολιτική αποκλεισμού για όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση εργασία μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

 

Σαν Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, είχαμε εκφράσει την διαμαρτυρία μας και την εποχή που είχε γίνει η προκήρυξη θέσεων εργασίας που απευθυνόταν στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 29, καθώς θεωρούμαι ότι οποιοσδήποτε αποκλεισμός αποτελεί καταπάτηση θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων τα οποία αναφέρονται στις ίσες ευκαιρίες στην εργασία και την απασχόληση για όλους.

 

Επίσης, βλέπουμε με λύπη μας, ξανά μια προκήρυξη του Ελληνικού Κράτους να προχωρά στον διαχωρισμό των συναδέλφων σε ΠΕ και ΤΕ , παρότι το ίδιο μέσω των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων ( με τα Π.Δ. 50/89 και 23/92) καθιστά σαφή την συνάφεια σπουδών, δικαιωμάτων και πλαισίων άσκησης του επαγγέλματος.

 

 

 

 

Ως εκ τούτου ζητάμε άμεσα:

  1. Την κατάργηση της πρόβλεψης ηλικιακού ορίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

  2. Την κατανομή όλων των θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών (συνολικά 78 για φορείς του Υπουργείου Εργασίας) με την ένδειξη ΠΕ-ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών με κριτήριο συμμετοχής το πτυχίο Σχολών Κοινωνικής Εργασίας και την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

 

Κύριε Υπουργέ, σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής κρίσης και ανισοτήτων δεν πρέπει το ίδιο το Ελληνικό Κράτος να προωθεί πολιτικές αποκλεισμών , ειδικά από το δικαίωμα στην Εργασία.

Κατόπιν, των παραπάνω ζητάμε όπως προχωρήσετε στις κατάλληλες αλλαγές πριν την έναρξη της διαδικασίας για τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας για να αποφευχθούν πολιτικές αποκλεισμού.

 

 

Ενώ το Υπουργείο Παιδείας δεν απαντά στο με αριθμό 10941/09-10-2014 εγγράφου μας, με θέμα: «Συμμετοχή Κοινωνικών Λειτουργών ΕΕΠ στα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και το Κοινωνικό Σχολείο» συνάδελφοι οι οποίοι εργάζονται στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, δεν έγιναν δεκτοί να υλοποιήσουν τα παραπάνω προγράμματα, με το αιτιολογικό ότι ορίζονται σε αυτά ως Υπεύθυνοι μόνο Εκπαιδευτικοί. Ο ΣΚΛΕ με νέο έγγραφο του Σύμφωνα όμως με τα  καθήκοντα του Ε.Ε.Π που υπηρετούν σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε, όπως αυτά αποτυπώνονται στην Υ.Α 27922/Γ6 (ΦΕΚ 449/τ.Β΄/3-4-2007 2007): το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό μετέχει ισότιμα στις δραστηριότητες και τις διαδικασίες του συλλόγου προσωπικού της σχολικής μονάδας στην οποία υπηρετεί και ζητάει την ισότιμη συμμετοχή των ΚΛ ΕΕΠ στο Κοινωνικό Σχολείο.


Περισσότερα: Ο ΣΚΛΕ επιμένει για την ισότιμη συμμετοχή των ΚΛ ΕΕΠ στο Κοινωνικό Σχολείο

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΚΛΕ καλεί τους συναδέλφους Kοινωνικούς Λειτουργούς, που εργάστηκαν μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στα σχολεία, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 18.00 μ.μ. .

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΣΚΛΕ ( Τοσίτσα 19 , Εξάρχεια).

Θέματα της συνάντησης θα είναι η καταγραφή των προβλημάτων που προέκυψαν κατά την άσκηση του επαγγέλματος και η διαμόρφωση και επικαιροποίηση των θέσεων μας για την κοινωνική εργασία στα σχολεία.

Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

 

 

Για το Δ.Σ.

 

 

 

Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

Χαλβατζά Ευαγγελία Λουκάς Γεώργιος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια των δράσεων του Περιφερειακού Τμήματος Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Μακεδονίας, μέλος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27/10/2014 Ημερίδα με θέμα: «ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.....ΈΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Ή ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ  ΚΙΝΔΥΝΟΣ; Ο ρόλος των κοινωνικών υποστηρικτικών δικτύων, ως ασπίδα προστασίας», με θεματικές που αναπτύχθηκαν από αξιόλογους εισηγητές, ειδικούς σε θέματα διαδικτυακής εξάρτησης και ηλεκτρονικού εγκλήματος καθώς και από το χώρο της Πρόληψης αλλά και της ΕκπαίδευσΑης.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  της Αστυνομίας και της Εκπαίδευσης, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός Επαγγελματιών Κοινωνικών Λειτουργών, Εκπαιδευτικών και Γονέων.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν το διαδίκτυο στην Ελλάδα ήρθε απότομα, χωρίς να υπάρχει καμιά οργανωμένη προώθηση του ζητήματος, ώστε να μπορούν τα παιδιά να προφυλάσσονται ικανοποιητικά από τους κινδύνους του. Η  επαφή των παιδιών με παιδόφιλους μέσω του διαδικτύου, αποτελεί ενδεχομένως μία από τις βασικότερες ανησυχίες, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός και άλλες μορφές βίας λαμβάνουν χώρα με μεγάλη συχνότητα στο σχολικό περιβάλλον, η προβληματική χρήση του διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους εξάρτησης, φαινόμενα προσηλυτισμού μέσω διαδικτύου και ιστοσελίδες ρατσιστικού περιεχομένου έχουν αυξηθεί δραματικά.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί οφείλουν να απαντούν καθημερινά στις νέες αυτές προκλήσεις και στις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες και αλλαγές. Η μελέτη των κοινωνικών προβλημάτων, η συμβουλευτική, η παρέμβαση για την αντιμετώπιση τους και η συνεργασία με τις δημόσιες αρχές και τους αρμόδιους φορείς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι κύριο μέλημα του Περιφερειακού Τμήματος Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Μακεδονίας, έτσι ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση και στο σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής για θέματα που αφορούν κοινωνικά αποκλεισμένες και ευπαθείς ομάδες.

Η ημερίδα αυτή πραγματοποιήθηκε από το Π.Τ. Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Μακεδονίας, επειδή εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς να συμμετάσχουν μαζί σε ένα δημόσιο διάλογο για την διαδικτυακή εξάρτηση και την ηλεκτρονική εγκληματικότητα. Όσοι επαγγελματίες ή μη συμμετείχαν στην επιστημονική αυτή ημερίδα κατανόησαν ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα μπροστά και να συνεργαστούμε όλοι μαζί για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του φαινομένου, ώστε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην ευαισθητοποίηση των κοινωνικών ομάδων και στην ανάπτυξη συλλογικών δράσεων με στόχο την πρόληψη της διαδικτυακής εξάρτησης και εν γένει της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας παιδιών και εφήβων.         
Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                   Η Γεν. Γραμματέας

Αναστασία Βαβλιάρα                                                              Μαρίνα Σεννή

Αθήνα, 9/9/2014
Αρ.Πρωτ: 10902



Προς: Υπουργό Εργασία, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας,
Κύριο Βρούτση

Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας,
Κύριο Κεγκέρογλου

Γενική Γραμματεία Πρόνοιας,
Κυρία Μπέκου

Κοινοποίηση: Σωματείο Εργαζομένων
Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας



Με αφορμή το 113/2014 Π.Δ., το οποίο δημοσιεύτηκε στο υπ’αρίθμ. 180/τ.Α΄/29.08.2014 ΦΕΚ και το οποίο περιλαμβάνει τον Οργανισμό Λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΥΠΕΚΑΠ), ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τα ακόλουθα ουσιώδη ζητήματα του Οργανισμού που αφορούν τη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του ΥΠΕΚΑΠ :

1)    Κατ΄αρχήν στον νέο Οργανισμό του ΥΠΕΚΑΠ δεν εμπεριέχονται Οργανικές Θέσεις Κλάδου/Ειδικότητας ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας / Κοινωνικών Λειτουργών στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας, σε αντίθεση με άλλες Κοινωνικές Επιστήμες. Η ίδια παράλειψη του κλάδου ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών υπήρξε και στην υπ’ αριθμού: 22182/Δ1.4307/01.07.2014 πρόσφατη Πρόσκληση της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης / Διεύθυνση Προσωπικού του ΥΠΕΚΑΠ για Απόσπαση υπαλλήλων στις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είναι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους ΤΕ Κοινωνικούς Λειτουργούς, όπως αυτά αναλυτικά ορίζονται στο Π.Δ. 23/1992.  

2)    Σε θέσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του ΥΠΕΚΑΠ δεν μπορούν να κριθούν υπάλληλοι κλάδων ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών / Κοινωνικής Εργασίας, παρά μόνο υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΠΕ Κοινωνιολόγων. Οι συγκεκριμένες Διευθύνσεις όπως η Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας και 1) η Διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας, με τα Τμήματα : α) Οικογένειας και Δημογραφικής Πολιτικής, β) Τμήμα Προστασίας Οικογένειας και γ) Τμήμα Υιοθεσιών, Αναδοχών και Κεντρική Αρχή Διακρατικών Υιοθεσιών, 2) η Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης, με τα Τμήματα : α) Προστασίας Ευπαθών Ομάδων, Προσφύγων – Αιτούντων Άσυλο, β) Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής και γ) Τμήμα Εθελοντισμού και Πιστοποίησης Φορέων, καθώς και 3) η Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία, με τα Τμήματα: α) Τμήμα Οργάνωσης και Λειτουργίας Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας και Κοινωνικής Ένταξης ΑμεΑ, και β) Τμήμα Τεκμηρίωσης, Προσβασιμότητας και Πληροφόρησης, αποτελούν κατ’ εξοχήν τομείς άσκησης της Κοινωνικής Εργασίας και αποτελεί παράδοξο και πρωτοφανές γεγονός η στέρηση της δυνατότητας από υπαλλήλους του ΥΠΕΚΑΠ κλάδων ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών η δυνατότητα κρίσης τους ως προϊστάμενοι στις ανωτέρω Διευθύνσεις και Τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του ΥΠΕΚΑΠ. Αντίθετα στις θέσεις Προϊσταμένων των ανωτέρω οργανικών μονάδων κρίνονται μόνο υπάλληλοι κλάδων ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΠΕ Κοινωνιολόγων, των οποίων τα αντικείμενα είναι σε περιφερειακή ή καθόλου συνάφεια με το γνωστικό πεδίο των ανωτέρω Διευθύνσεων και Τμημάτων.

3)    Τέλος, στο άρθρο 52 «Κατάταξη Προσωπικού», στο πεδίο 1.1 - Ββ) Οι υπάλληλοι των Κλάδων ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών και ΤΕ Εργοθεραπείας, κατατάσσονται εντελώς αναίτια και ανεδαφικά όλοι μαζί στον Κλάδο ΤΕ Υγείας. Σας επισημαίνουμε για άλλη μία φορά ότι η Κοινωνική Εργασία είναι μία αυτοτελής εφαρμοσμένη Κοινωνική Επιστήμη με δικό της αυτόνομο και ανεξάρτητο επιστημονικό πεδίο. Το αντικείμενο εργασίας των ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών ορίζεται ρητά στο Π.Δ. 23/1992 και ουδεμία σχέση έχει με το επάγγελμα του Εργοθεραπευτή και του Κλάδου ΤΕ Υγείας. Παρακαλούμε θερμά για την αποκατάσταση των κλάδων ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας και ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ως αυτόνομων και ανεξάρτητων Κλάδων από οποιοδήποτε άλλο επιστημονικό πεδίο.


Παρακαλούμε θερμά για την άμεση τροποποίηση του Οργανισμού Λειτουργίας του ΥΠΕΚΑΠ σύμφωνα με τις ανωτέρω επισημάνσεις του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, οι οποίες στηρίζονται στην κείμενη Νομοθεσία και στις σχετικές διατάξεις του νόμιμου προσοντολογίου για τις δημόσιες υπηρεσίες και δεν εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς και προσωπικές φιλοδοξίες. Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας σε κάθε αρμόδια διοικητική και δικαστική αρχή, για προσβολή του δημοσιευμένου Οργανισμού Λειτουργίας του ΥΠΕΚΑΠ, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα και δίκαια δικαιώματα του κλάδου μας. 

Σελίδα 1 από 7

Διεθνής Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 19, 5ος Όροφος, 10432 Αθήνα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108834818, 2108827071, 6972607021

Email: info@skle.gr

Breitling replica richard mille watch , interior angles of the balance cock are beveled and polished and the micro-rotor bridge is beveled and polished. This is as good as it gets. The layout of the dial is also rather enjoyable, these movements, he has been waering an Omega Seamasters for many years now. rolex replica: affordwatches For starters there was the now famous Seamaster Professional 300m that is nicknamed after its famous wearer. Later there was a 45.5mm Seamaster Planet Ocean 600m and a 42mm Seamaster Planet Ocean 600m with ceramic bezel. For its latest adventures.